gerçek ekşi maya nasıl yapılır

Evde gerçek ekşi maya nasıl yapılır? Her çeşit un, meyve, sebze ve gıdalar kullanılarak ekşi maya hazırlanır. Ekşi maya ilk olarak hazırlandıktan sonra, ekmek yapımında kullanmak için; mayanın güçlenmesi gerekir. Bu süre ekşi mayanın beslenmesi ve ortam sıcaklığı ile ilgilidir. İlkten kurduğum resimdeki ekşi mayayı 24 ila 30 derece arasında değişen bir ortamda besledim, 5 gün içinde olgunlaştı ve ekmek yapımında kullandım. Ekşi maya ne kadar çok yaşlanırsa o kadar çok kuvvetlenir. Kuvvetli ekşi maya, hamuru daha kısa sürede kabartır. Olgunlaşmış ekşi maya, kendine özgü kokusu ve ekşi tadından anlaşılır. Ekşi maya yapımında metal, alüminyum olmayan her çeşit kabı kullanabilirsiniz. Mayayı karıştırmak için metal, alüminyum olmayan kaşık veya spatula kullanabilirsiniz.

Ekşi Maya Malzemeleri:
50 gr. Tam Buğday Unu
50 gr. İçme Suyu
1 Adet Plastik Saklama Kabı

Ekşi Maya Yapımı:
Plastik saklama kabının içine un ve suyu koyun karıştırın. Ardından kapatın 30 dereceyi bulan sıcak ortamda bekletin. Üç gün içinde saklama kabı içindeki hamur da kabarcıklar görünmeye başladığında maya olumaya başlamış demektir.

Mayanın Beslenmesi:

3 gün sonra kabarcıkların oluşmasıyle birlikte, ekşi mayanın beslenmesine geçilir. Mayadan bir ölçek alınır, üzerine iki ölçek un ve iki ölçek içme suyu konur plastik veya ahşap bir kaşıkla karıştırılır. Ardından maya kabı kapatılır ve oda sıcaklığığında bir yerde veya buzdolabının içinde saklanır. Oda sıcaklığındaki ekşi maya, her 24 saatte bir beslenir. Buzdolabında duran ekşi maya ise, üç günde bir beslenir.

Ekşi Mayanın Saklanması:

Ekşi maya derin dondurucuda dondurularak saklanır. Ekşi maya açık havada kurutularak saklanır veya un içinde tutularak saklanır. Donmuş ekşi maya oda sıcaklığında çözdürülerek kullanılır. Kurutulmuş ekşi maya ılık su ile ıslatılarak kullanılır.

Ekşi Mayanın Kullanılması:

Ekşi maya hamur mayalandırmak için kullanılır, hamur içinde ticari mayalardan farkı yoktur, diğer mayaların yaptığı işi yapar. Elimde bulunan ekşi mayayı fazla diye hiç çöpe atmadım. Hamur yoğururken 5 gram ekşi maya kullanabilirsiniz veya hamur ağırlığının yarısı kadar ekşi maya kullanmanızda bir sakınca yoktur. Hamur yapımında ekşi mayayı ne kadar fazla kullanırsanız, hamurunuz daha çabuk kabarır. Az kullanımınızda ise, hamurunuz daha geç kabarır. Elimde çok ekşi maya olursa, ekşi mayanın iki katı kadar un kullanırım. Dikkat edilecek ayrıntı ise, ekşi mayayı kullanmazdan 8-10 saat önce beslemeniz gerekir. Ayrıca geç beslenmiş, dolapta çok beklemiş fazlasıyle ekşimiş ekşi mayayı hamur içinde fazla miktarda kullanmakta, ekmeğinizi fazlasıyle ekşi yapar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır