ocakta çelik tencerede ekmek yapımı

Ekşi maya ile ocakta çelik tencerede ekmek yapımı. Bu tarifi deneyen biri, bundan böyle ekmek yapmak için evdeki fırını kullanmayacaktır, biz kullanmıyoruz. Sebebi ise, ocak üzerinde tencere içinde pişirilen ekmek hem çok yumuşak hemde daha lezzetli oluyor. Bu tarifteki malzemelerle ekşi mayalı ekmeği fırında yaptım, tencerede pişirdiğim ekmekle yakından uzaktan ilgisi yoktu. Sultan bundan böyle fırında ekmek pişirme işini sonlandırdı, tavsiye ederim. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Ocak üzerinde çelik tencerede ekmek yapım malzemesi:

  • yarım kilo tam buğday unu
  • 300 gr. ekşi maya
  • 300 gr. çeşme suyu
  • iki kaşık zeytinyağı
  • bir tatlı kaşığı tuz
  • 22 santimlik kapaklı çelik tencere
  • çelik tencerenin içine fırın kağıtı


Yapılması:
  1. tencerenin kenarlarını içten yağlı peçete ile incecik yağlayın. Tabanına dokunmayın.
  2. tencerenin tabanına iki kat fırın kağıdı kesin ve koyun.
  3. akşamdan ekşi mayayı besleyin ve ılık bir yerde köpürmesini bekleyin
  4. sabah yoğurma kabına unu koyun, ortasına köpüren ekşi mayayı, içme suyunu, zeytinyağını, tuzu koyun ve hamuru on dakika yoğurun.
  5. hamuru kapatın, 35 derece fırında (1 saat) iki katına çıkmasını bekleyin
  6. iki katına çıkan hamuru bir defa yoğurun ve top yapın.
  7. yaptığınız topu tencerenin içine koyun ve kapağını kapayın
  8. tencereyi 35 derece fırına sürün iki kat (yine bir saatte) olmasını bekleyin
  9. iki katına çıkan tencereyi ocağın büyük gözüne koyun ve ocağı tamamen kısın, saate bakın
  10. ekmeği 35 dakika pişirdikten sonra, diğer yüzünü 30 dakika pişirin ve ocaktan alın
  11. tel ızgara üzerine soğumasını bekleyin.
Afiyet olsun

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır