kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

Kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır? Kelle paça çorbası yaparken koyun, kuzu kellesi veya paçası farketmez, terbiye edilerek ya da sade olarak hazırlanır. Tarifim terbiye edilmiş kelle paça çorbası ile ilgilidir. Terbiye malzemeleri içerisine yoğurtta girebilir, bu bazı yöremiz insanının tercihi. Bir de kelle ve paçaların haşlanması sırasında suyuna aroma versin diye soğan, limon, sarımsak ve defne yaprağı katılabilir. Çorbamı isteyen herkes tatsın diye, genel amaçlı olarak hazırladım. İyi mi yaptım bilemiyorum, tercih sizin. Sultan, ara sıra yaptığı kelle paça çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir temizlenmiş koyun başı
- dört temizlenmiş koyun paçası
- bir kaşık tepeli un
- bir yumurta sarısı
- sarımsak, sirke
- tuz
Yapılması
- terbiyesinin hazırlanması
- kap içinde bir kaşık un ile bir yumurta sarısını bir fincan soğuk su ile çırpın.
- kelle ve paçaları bir güzel yıkayın ve süzün
- tencere içine kelle ve paçaları koyun
- ve üzerini iki parmak kapatacak miktarda su koyun
- ardından yarım kaşık tuzu serpin
- ağır ateşte üzerinde biriken köpükleri alarak 1.5 saat süre ile pişirin
- süre bitiminde dil üzerine kürdan batırın,
- kürdan dil içine rahat batıyor ise, tencereyi ocaktan alın
- kelle ve paçaları çıkarın, soğutun. dil üzerindeki deriyi soyun
- ve beyin hariç bütün etleri kemiklerinden ayırın kuşbaşı doğrayın
- tenceredeki suyu süzün ve ocak üzerine alın, içine doğranmış etleri koyun
- ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiyesi ile karıştırın
- terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye ilave edin ve karıştırın,
- tencereyi 5 dakika süre ile tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
- isterseniz üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş toz biber gezdirin
- ve sarımsaklı sirke ile gönlünüzce servis edin.
Sultan