basmati pirinç nasıl pişirilir

Basmati pirinç nasıl pişirilir? Basmati pirinç pilavı yapımında pirinç (çeşitli ülkelerde) farklı yöntemlerle kullanılır. Bazı ülkelerde pirinç ıslatılsa da çoğunlukla  bol su ile yıkanır, süzülür ve pilav yapımına geçilir. Basmati pilavında pirinç bizde olduğu gibi yağ içinde kavrulmaz. Daha çok, pirinç haşlandıktan sonra pilavı yapılır veya pirinç haşlanmadan pilav yapımına geçilir. Pilav yapımında her çeşit et ve sebze kullanılır.

Basmati pirinç pilavı yapımı konusunda fazlaca araştırma yapmış, beğendiği tarifleri uygulamış biri olarak; resimde gördüğünüz pilavın tarifini sizlerle paylaşıyorum. Türki Cumhuriyetler, İran, Pakistan ve Afganistan ülkelerinde yaşayan köylülerin basmati pirinci nasıl kullandıklarını fazlasıyla izledim. Bu tarif, İran köylülerinin basmati pirinç pilavı yapımından esinlenilmiş ve pilav yapımında 1 su bardağı (200 ml.) basmati pirinç kullanılmıştır.

Neler Lazım:
  • bir su bardağı basmati pirinç
  • bir küçük havuç (60 gr)
  • bir çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm
  • 30 gr. tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz (pirinci haşlamak için)
  • 1 çay kaşığı tuz (pilav için)
  • 1 litre su (beş su bardağı)

Yapılması:
  1. havucu rendeleyin, üzümü ılık su içinde bekletin
  2. pirinci bol su içinde ovalayarak yıkayın, nişastalı suyunu dökün ve bu işlemi 2-3 kez tekrarlayın.
  3. En son pirinci süzün ve tencereye koyun. Üzerine bir litre su ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın.
  4. Tencereyi bir kez fokurdatın, kapağını aralıklı kapayın ve ocağı tamamen kısın.
  5. Kısık ateşte pirinci 20 dakika haşlayın ve süzün.
  6. tencereye tereyağı, sıvı yağını, bir çay kaşığı tuzu koyun, havucun sertliği gidene kadar kavurun.
  7. peşinden suyu süzülmüş üzümü, süzülmüş pirinci ekleyin ve tencereyi nazikce karıştırın.
  8. tencereyi bez veya kağıt havlu ile kapatın. Ocağı tamamen kıstıktan sonra, alev ısısını örtecek boyutta 3-4 kat alüminyum folyo kullanarak ısı akışını yavaşlatın. Alüminyum folyonun üzerine tencereyi yerleştirin ve pilavı 30 dakika demlendirin.
  9. Süre bitiminde pilavı ağaç kaşık veya spatulanın sapı ile karıştırın, sofraya koyun.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır