fırın tahinlisi

 

Fırın tahinlisi şüphesiz fırında yapılır. Evde usülüne uygun yapılanı da fırın tahinlisini aratmaz. Fırın tahinlisini evde yapmanın zorluğu, hamuru açmak ve inceltmek için mutfakta gerektiği kadar yer olmamasıdır. Tahinli yapımında büyükçe bir tezgahın olması gerekir. Düşünün bir tahinilinin hamurunu 3-4 metre uzunlukta rulo yapmanız için, mutfakta yer bulunabilir mi? Bulunmaz. Bu nedenle; bir fırın tahinlisinin minyatürünü, evde ancak verdiğim malzemelerle yapabiliriz. Verdiğim hamur malzemeleriyle yaklaşık 180 gr. ağırlığında 3 tane beze yapılır. Bu tarifte tek bezenin yapımını ve pişirilmesini verdim. Siz, üç bezeyi aynı anda kullanabilirsiniz. Tarifime uyarak ağızda dağılan tahinliyi yaparsanız, sonuçtan memnun kalırsınız. Sultan, tahinli sever olarak bu tarifi çoğu zaman kullanır. Hadi bakalım kolay gelsin.


Tahinli Hamuru İçin Neler Lazım:

  • üç su bardağı böreklik un (330 gr.)
  • bir su bardağı ılık su (200 ml.)
  • iki çorba kaşığı sıvı yağ (ayçiçek)
  • bir çay kaşığı kuru hamur mayası
  • bir çay kaşığı tuz



Tahinli İç İçin Neler lazım:

  • dokuz çorba kaşığı tahin
  • altı çorba kaşığı sıvı yağ
  • altı çorba kaşığı toz şeker

Yapılması:

  1. 9 kaşık tahinle 6 kaşık sıvı yağı bir kapta karıştırın
  2. hamur malzemeleri ile hamuru yoğurun
  3. ve 20 dakika dinlendirin
  4. süre bitiminde hamuru üç eşit parçaya bölün, beze yapın
  5. her bezeyi 40-50 cm. çapında oklava ile yufka açın
  6. açtığınız yufkaya 5 çorba kaşığı tahinli karışım koyun, yayın ve 2 kaşık şekeri serpin.
  7. yufkayı ortasından delin ve kenarlara doğru rulo yapın
  8. yaptığınız ruloyu iki eşit parçaya bölün
  9. ve avuç içinde sıkarak veya yuvarlayarak en az 1 metre uzunluğa getirin
  10. ikinci ruloyada aynı işlemi yapın
  11. rulonon birini gül böreği gibi sarın
  12. ikinci ruloyu aynı ruloya ek yapın sarın
  13. rulonun bitimini sargının altına kıvırın
  14. yaptığınız hamuru 15 dakika dinlendirin
  15. süre bitiminde hamuru, un serpilmiş tezgahın üzerinde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın
  16. açtığınız tahinliyi kağıt serili tepsiye koyun
  17. tepsiyi önceden 220°C derece ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  18. 15 dakika pişirin ve fırından alın.
  19. ve tahinlinizi afiyetle yiyin.

Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır