jalebi nasıl yapılır


Hint tatlısı olan jalebi nasıl yapılır ve hangi malzemeler kullanılır? Jalebi şerbetli tatlı çeşitidir. Ana madesi un, katkı madesi; irmik, pirinç unudur. Jalebi hamuru ekmek mayası veya hamur kabartma tozu ile yapılır. Mayalı yapılan jalebi'nin işi uzundur ve iki gün sürer. Kolay olan jalebi ise, hamur kabartma tozu ile yapılanıdır. Jalebi şerbeti koyu kıvamlı hazırlanır. Aynen gül reçeli akışkanlığındadır. Şerbet yapılırken bire bir veya bire yarım şeker ve su kullanılır. Jalebi doğal baharatlarla veya gıda boyası ile renklendirilir. En kolay jalebi renklendirilmesi, şerbet içine zerdeçal konularak yapılır. Jalebi kıtır ve fazla şerbetli olmayan bir tatlıdır. Kızartma yağı tava içinde en fazla 2 santim derinlikte olmalıdır. Sıkma torbası çapı 5 mm. olursa güzel olur. Sultan arada bir bu tatlıyı hazırlar. Denemenizi tavsiye ederim, hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir su bardağı un (110 gr.)
  • bir çorba kaşığı pirinç unu (20 gr.)
  • bir çay bardağı+ 3 çorba kaşığı su (130 gr.)
  • bir çay kaşığı kabartma tozu (1 gr.)
  • bir tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
  • bir fiske tuz
  • kızartma yağı
  • sıkma torbası
  • bir su bardağı şeker
  • bir su bardağı su
  • bir tatlı kaşığı limon suyu
  • bir çay kaşığı zerdeçal
kızaran hamuru şerbete atın,5 saniye kadar tutun

Yapılması
  1. bir kaba un, kabartma tozu, pirinç unu ve tuzu koyun, çırma teliyle karıştırın
  2. üzerine su ilavesiyle akışkan hamur yoğurun
  3. en son bir tatlı kaşığı yağ ilave edin
  4. hamur sakız gibi sünek olana kadar çırpın
  5. hamuru en az 30 dakika dinlendirin
  6. tencereye şekeri suyu, zerdeçali ve limon suyunu koyun, karıştırın
  7. yüksek ateşte tencere açık olarak ısıtın
  8. tencere kaynamaya başlayınca ateşi orta ateşe ayarlayın
  9. saate bakın ve şerbeti 10 dakika kaynatın, ocaktan alın
  10. tavaya bir su bardağı yağ koyun orta ateşte ısıtın
  11. hamuru sıkma torbasına veya plastik keççap kabına koyun
  12. ısınan yağ içine hamuru sipiral olarak akıtın
  13. peşinden alt üst ederek pembe renk alana kadar kızartın
  14. kızaran hamuru şerbete atın,5 saniye kadar tutun
  15. servis tabağına alın, afiyetle yiyin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır