çarliston biber turşusu

Kavanozun tepesinde boş yer olduğundan
bir olgunlaşmamış domates oturttum.

Çarliston biber, biber turşusu yapımında vazgeçilmezimdir. Diğer biberlerle de turşu kurulur ama, çarlinin yerini tutmaz. Turşu kurarken, biberler bütün olarak veya yer darlığından doğranarak kullanılabilir. Biberler bütün kullanıldığında birkaç yerinden delinir. Salamura suyunu ölçerek hazırladım. Kullandığım kavanoza biberleri doldurduktan sonra, su ilave etim ve ölçtüm. Turşunun acılı olasını isterseniz, kavanozun içine istediğiniz kadar cin biberi ilave edebilirsiniz. Sultan acı işini en sona bırakır. Turşu olgunlaştığında turşu suyundan bir miktar alır, içine çekilmiş acı biber karıştırdıktan sonra kavanoza ilave eder.  Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kilo çarliston biber
  • 1.5 litre içme suyu
  • 75 gr. iri kaya tuzu
  • 60 gr. üzüm sirkesi
  • 60 gr. toz şeker
  • 15 gr. sarımsak
  • 15 tane kuru nohut
  • 7 gr. limon tuzu
  • Kavanoz (2 litre)

Salamura suyunun hazırlanması:
1.5 litre içme suyunu bir kaba koyun. Üzerine şeker, tuz, limon tuzu ve sirkeyi ilave edin tuz ve limon tuzu eriyinceye kadar karıştırın

Yapılması
  1. biberlerin sap kısımlarını kesin, ardından yıkayın ve süzün
  2. süzülmüş biberleri bir kaba alın
  3. üzerine bir kaşık dolusu kaya tuzu serpin, karıştırın
  4. ve bir gece üzeri açık olarak bekletin
  5. sabah biberleri yıkayın, uygun irilikte doğrayın
  6. doğradığınız biberleri kavanoza doldurun
  7. üzerini kapatacak kadar su doldurun
  8. peşinden suyu terazi veya bardakla ölçün
  9. kavanozdan biberleri boşaltın
  10. kavanozu sıcak su ile yıkayın ve kurulayın
  11. kavanozun dibine nohutu yayın
  12. üzerine biberleri ve aralarına sarımsakları koyun
  13. ve kavanozu tamamen doldurun
  14. hazırladığınız salamura suyunu kavanozun yarısına kadar doldurun
  15. kavanozu sallayarak içindeki havayı çıkarın
  16. ardından kavanozu tamamen doldurun
  17. ve kavanozun havasını aynı işlemle alın
  18. en son kavanozun kapağını kapatın
  19. ışıksız ve güneşsiz ortamda saklayın
  20. turşunun olgunlaşmasını sabırla bekleyin
  21. turşu olgunlaştığında gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır