zeytinyağlı kabak bastı tarifi
Zeytinyağlı kabak bastı tarifi, nasıl yapılır? Sakız kabağı ile yapılan en güzel yemeklerden biri de kabak bastıdır. 750 gr. iki renkli (açık ve koyu) sakız kabağı aldım. Üzerini tırtıllı kabak oyma bıçağı ile kazıdım. Sap kısmını kestim ve uzunlamasına ikiye böldüm. Böldüğüm parçaların içini (çekirdekleri) tatlı kaşığı ile temizledim. Peşinden parçaları yıkadım ve uygun irilikte dilimledim. Zeytinyağı hariç, bütün malzemeleri tencerede karıştırdım. En son üzerine yağ gezdirdim kısık ateşte 45 dakikada pişirdim. Bu yemeği Sultan çok sever ve her daim yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler lazım
- 750 gr. sakız kabağı
- 6 kaşık zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tatlı biber salçası veya domates salçası
- 1 tane domates (200 gr.)
- 1 tane kuru soğan (150 gr.)
- 3 diş sarımsak
- bir tutam dereotu
- karabiber, pul biber, kimyon (silme çay kaşığı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılması
- kabakları kazıyın, başını kesin, uzunlamasına ikiye bölün
- böldüğünüz parçaların çekirdek yuvalarını çıkarın
- ardından parçaları enlemesine ikiye bölün
- böldüğünüz parçaları dilimleyin
- domatesi rendeleyin, soğanı elma dilimi doğrayın
- dereotunu doğrayın veya kıyın
- sarımsağı soyun ve bütün bırakın
- bütün malzemeleri tencereye koyun
- ve elinizle güzelce karıştırın
- en son malzemeleri elinizle düzleyin
- üzerine 6 kaşık zeytinyağı gezdirin
- tencereyi ocağa koyun, yüksek ısıda bir defa tıkırdatın
- kapağını kapayın ve ocağı iyice kısın
- saate bakın ve 45 dakika bitiminde ocağı söndürün
- tencereye doğradaığınız dereotunu serpin
- ılık veya soğuk servis edin.
Sultan