arpa şehriyeli çektirme pilav


Çektirmeli arpa şehriyeli pirinç pilavı'nı hiç denediniz mi? Hayır, denediğinizi sanmıyorum. Bu tarif, blogda ilk kez yayınlanıyor. Tarifime uyar, pilavınızı yapar ve yerseniz; bundan böyle, bildiğiniz pilav yapma yönteminizi terk edersiniz. Yapmanız gereken, pilava su verirken tam ölçüsünde vermenizdir. Bir bardak pirinç için; 340 gr. su gerekiyor. Bu miktarı 200 ml. su bardağı ile 1 bardak + 2 Türk kahve fincanı dolusu sıcak su ile ölçebilirsiniz. Ya da, bir bardak tam dolu, diğeri bir parmak eksik sıcak su ile karşılayabilirsiniz. Denemekten ne çıkar, deneyerek konuyu çözebilirsiniz. Sultan, pirinç pilavı yapma alışkanlıklarını bu tarifle değiştirdi. Tavsiye ederim, memnun kalırsınız. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir bardak pilavlık pirinç
iki kaşık arpa şehriye
bir kaşık tereyağı (20 gr.)
bir kaşık zeytinyağı (10 gr.)
iki bardak sıcak su ( biri, bir parmak eksik)
bir tatlı kaşığı tuz

Yapılması
kaseye pirinci ve bir çay kaşığı tuzu koyun
üzerini kapatacak miktarda ılık su ilave edin, karştırın
ve yarım saat dinlendirin
süre bitiminde yedi kez yıkayın ve süzün
yağ içinde şehriyeyi kavurun
peşinden pirinci ilave edin şeffaflaşıncaya kadar kavurun
üzerine sıcak suyu ilave edin
tencereyi bir defa fokurdatın ve kapağını kapatın
ocağı tamamen kısın
ve tencereyi 10 dakika kaynatın
süre bitiminde ocağı söndürün
pilavı en az 15 dakika dinlendirin
ardından güzelce karıştırın
ve ardından dilediğiniz gibi servis yapın.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan