patlıcan kuşu


Patlıcan kuşu, mısır ununa bulanmış patlıcan kızartmasının kuşa benzetilmiş halidir. Patlıcan uzunlamasına karışılıklı (şerit şeklinde) dört kez soyulur ve soyulmuş yer uzunlamasına kesilir. Ardından az tuz atılmış su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patlıcan kevgire çıkarılır, suyu süzülür ve tuzlanır. Kızartma yağı içinde önce çırpılmış yumurtaya, peşinden mısır ununa bulanır ve kızartılır. Sultan arada bir patlıcan kuşu yapar, üzerine sarımsaklı yoğurt döker ve yer. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
dört beş patlıcan
iki yumurta
bir su bardağı mısır unu
kızartma yağı
tuz

Yapılması
yumurtaları geniş bir kap içinde çırpın
geniş bir kap içine mısır unu koyun
patlıcanı uzunlamasına dört yerinden soyun
soyulmuş tarafını, sap tarafından boydan boya kesin
bir tencerede yeter miktarda suyu kaynatın
kaynayan su içinde patlıcanları yumuşayıncaya kadar haşlayın
ardından kevgire alın, süzülmesini bekleyin
peşinden içlerine tuz serpin
kızartma yağını kızgın hale getirin
patlıcanları önce yumurtaya, sonra mısır ununa bulayın
orta ateşin bir tık üzerindeki ısıda kızartın
kızarmış patlıcanları yağ içinden alın
üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin, gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan