köy usulü patlıcan yemeği
Ninemin köy usulü patlıcan yemeği, bahçeden koparılan taze patlıcanla yapılır. Patlıcan soyulmaz, sapı etli olarak kesilir ve yemekte kullanılır. Köyde patlıcan yemeği tereyağı ile sade veya piliç etiyle yapılır. Çocukluk yıllarımda köyde patlıcan yemeği anlattığım şekilde pişirilirdi. Özellikle biz çocuklar, patlıcan sapını yemekte alabilmek için mücadele ederdik. Ninem, patlıcan sapının yemeğin eti olduğunu söylerdi. Bizlerde et yiyormuş gibi, sapları yerdik. Sultan, köy usulü patlıcan yemeğini, dalından henüz koparılmış taze patlıcanla yaptı. Hadi bakalım kolay gelsin
Neler Lazım
- 700 gr. patlıcan
- altı kaşık zeytinyağı
- yarım kaşık domates salçası
- bir iri soğan
- iki domates
- iki sivri biber
- üç diş sarımsak
- karabiber, kimyon, tuz
- iki bardak sıcak su
Yapılması
- patlıcanların sapını etli olarak kesin, atmayın
- diğer yerlerini irice kuşbaşı doğrayın, tuzlu su içinde bekletin
- domatesi soğanı soyun, yemeklik doğrayın, biberi kuşbaşı doğrayın
- yağ içinde sıra ile soğan, sarımsak, biber, salça ve domatesi kavurun
- peşinden patlıcanları ilave edin, tencereyi karıştırın,
- üzerine 2 bardak sıcak su, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edin
- yemeğin tuzunu ayarlayın, kapağı kapatın
- tencereyi bir defa fokur fokur kaynatın, ardından ocağı iyice kısın
- yemeği ağır ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar (25 dakika) pişirin
- ve yemeğinizi gönlünüzce servis edin.
Sultan