1 kilo dana etinden kahvaltılık kavurma yapımı
1 kilo dana etinden kahvaltılık kavurma yapımı: Kahvaltılık kavurma, kuşbaşı doğranmış (koyun veya dana) etin kavrularak kahvaltılık kavurma olarak saklanmasıdır. Kahvaltılık kavurma yapımında etin lezzetini artırmak ve kavurmayı bir arada tutmak için; ilave edilen yağ miktarı, kışlık kavurma'ya ilave edilen yağ miktarından azdır. Kahvaltılık kavurma yapmak için, önce et istenilen irilikte doğranır. Ardından, tencerede et tamamen suyunu çekinceye kadar kavrulur ve en son tuz ilave edilir. Başka bir kapta kuyruk yağı veya iç yağı kavrulur, kıkırdağı (yağın posası) çıkarıldıktan sonra, kavrulmuş et ilave edilir ve hafif kızarıncaya kadar tekrar kavrulur. Ardından, kavrulan et kevgirle saklanacak bir kaba alınır. Üzerine baskı uygulayarak sıkıştırılır. Kavurma soğuduktan sonra, tencerede kalan yağ ısıtılır ve kavurmanın üzerinde gezdirilir. Sultan, çoğu zaman 1 kilo et kullanarak kahvaltılık kavurması bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir kilo dana eti
- 200 gr. iç yağı veya kuyruk yağı
- bir kaşık tuz
Yapılması
- eti, iç yağı veya kuyruk yağını kuşbaşı doğrayın
- tencerede eti, yüksek ısıda rengini değiştirip suyunu salıncaya kadar kavurun
- üzerinde biriken köpükleri alın ve atın
- et suyunu bırakınca, ocağı iyice kısın ve tencereyi kapatın
- ağır ateşte ara sıra tencereyi kontrol edin ve karıştırın
- et suyunu tamamen çekinceye kadar eti kendi suyu ile kavurun
- et suyunu çekince tuzunu ilave edin, karıştırın
- ardından başka bir tencerede iç yağını veya kuyruk yağını kavurun
- kavrulan yağın kıkırdağını yağ içerisinden alın
- üzerine kavrulmuş eti koyun ve güzelce karıştırın
- yağ içinde eti hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve ocaktan alın ve soğutun
- ardından ılımış etleri bir kevgir kepçe ile saklama kabı içerisine bastırarak doldurun
- ve saklama kabını ağızı açık olarak etler tamamen soğuyuncaya kadar bekletin
- ardından, tencerede kalan yağı kavurmanın üzerine ilave edin
- ne diyelim, kavurmanızı afiyetle yiyin
Sultan