dana şiş kebap ve marine edilmesi
Dana şiş kebap ve marine edilmesi: Dana şiş kebap, dana eti kuşbaşı doğranıp terbiye edilerek yapılır. Etin terbiyesinde kullanılan malzemeler kişinin damak zevkine göre değişkenlik göstersede, genelde terbiyede kullanılan malzemeler (eksik fazla) aynıdır. Etin terbiyesindeki amaç, bildiğiniz gibi eti yumuşatmaktır. Süt ve zeytinyağı eti yumuşatmak için ana malzemelerdir. Diğer kullanılan malzemeler ise, eti lezzetlendirmek için kullanılır. En sert et dahi, iki gün terbiye karışımı içerisinde bekletilirse hiç şansı yoktur yumuşacık olur. Terbiye malzemesi ölçüsü, etin miktarına göre ayarlanır. Eti terbiye ederken ne kadar süt verseniz et hepsini sünger gibi emer. Bu nedenle, fazla süt kullanmanın gereği yoktur. Sultan, dana şiş kebap yaparken bazen bu tarifi kullanır. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- yedi yüz gr. dana eti
- bir su bardağı süt
- bir çay bardağı zeytinyağı
- bir tatlı kaşığı domates salçası
- bir tatlı kaşığı tatlı biber salçası
- bir iri kuru soğanın suyu
- karabiber, pul biber, kekik
- domates, sivri biber
- soğan ve tuz
Yapılması
- dana etini orta irilikte kuşbaşı doğrayın
- soğanı rendenin püre yapma gözünde rendeleyin
- çıkan püreyi süzgeçte süzün ve suyunu alın
- bir tencereye süt, zeytinyağı, soğan suyu,
- salça, karabiber ve tuz koyun güzelce karıştırın
- üzerine eti ilave edin, elle güzelce karıştırın
- tencereyi kapatın ve bir gün dolapta dinlendirin
- dinlenmiş eti dolaptan çıkarın şişlere geçirin
- istediğiniz ızgara üzerinde çevire çevire pişirin
- ve ızgara yapılmış domates, biber ve soğan eşliğinde
- gönlünüzce, dilediğiniz gibi servis edin.
Sultan