çekirdekli kuru kayısı hoşafı tarifi
Çekirdekli kuru kayısı hoşafı tarifi: Kuru kayısı hoşafı pirinç pilavı, erişte pilavı ve diğer pilav çeşitlerinin yanına çok yakışır. Elbette, kuru kayısı ticari olarak üretilip satılan değil de, mayhoş tadı üzerinde köy kaysısı olması gerekir. İşte üsteki resim, tam da sözlerime şahit çekirdekli kuru kayısı hoşafının görüntüsüdür. Lezzeti nefis mi nefis, fazla söze hacet yok. Kuru kayısının doğrudan hoşafı yapılabileceği gibi, kayısı 6-7 saat su içinde ıslatıldıktan sonra da hoşafı yapılır. Islatılmadan kuru kayısı hoşafı 40 dakikada yapılır. Islatılmış kuru kayısı hoşafı yapmak ise, 10 dakika süre yeterlidir. Sultan, tarifindeki kuru kayısı hoşafını yapmak için; kaysıyı 7 saat su içinde dinlendirdi ve enfes hoşafını yaptı. Siz de yaparsınız, hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- 250 gr. çekirdekli kuru kayısı
- altı bardak su
- bir bardak toz şeker
Yapılması
- kuru kayısıyı güzelce yıkayın ve süzün
- tencere içine alın ve üzerini kapatacak miktarda su koyun
- tencereyi en az 6 saat dinlendirin, süre bitiminde kayısıyı süzün
- üzerine 6 bardak su koyun kapağını kapayın
- ağır ateşte 5 dakika süreyle tencereyi kaynatın
- ardından bir bardak toz şeker ilave edin ve karıştırın
- tencereyi tekrar ağır ateşte 5 dakika daha kaynatın
- süre bitiminde ocağı söndürün,
- ve kayısı hoşafı soğuduktan sonra
- dilediğiniz şekilde servis edin.
Sultan