kıymalı taze patlıcan dolması
Kıymalı taze patlıcan dolması tarifi: Taze patlıcan dolması istenirse etli veya kıymalı yapılabilir. İç harç içerisine taze nane, ya da kuru nane konulabilir. İç harç içerisinde kullanılacak doğranmış et veya kıyma yağlı olursa, taze patlıcan dolması daha lezzetli olur. Taze patlıcan dolması için her çeşit patlıcan kullanılabilir.
Patlıcan bütün olarak doldurulabileceği gibi, bölünerekte doldurulabilir. Bölünmüş patlıcanları tencereye dizerken dik olarak dizilmesine dikkat etmek gerekir. Tarifimde kemer patlıcanı parçalara bölerek kullandım. Sultan, patlıcan mevsiminde sıklıkla bu tarifi kullanarak taze patlıcan dolmasını yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir kilo patlıcan
- 150 gr. kıyma
- altı kaşık zeytinyağı
- bir soğan
- iki domates
- bir çay bardağı pirinç
- yarım kaşık domates salçası
- üç iri diş sarımsak
- karabiber, kimyon, pul biber
- nane, maydanoz
- iki bardak sıcak su
- tuz
Yapılması
- patlıcanların iki tarfını düz kesin ve parçalara bölün
- parçaları resimdeki gibi soyun, içini boşaltın
- ardından tuzlu su içine koyun
- domatesi, soğanı, sarımsağı soyun ve yemeklik doğrayın
- dolma harcının hazırlanması
- bir kap içine kıyma, soğan, domates, dört kaşık zeytinyağı
- salça, karabiber, kimyon, pul biber, nane, maydanoz ve tuzu koyun
- ardından yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
- hazırladığınız harcı, patlıcan içlerine fazla bastırmadan,
- ağız kısımlarında bir miktar boşluk olacak şekilde doldurun
- tencere içine iki kaşık zeytinyağı gezdirin ve patlıcanları dik olarak dizin
- bir kaseye 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz,
- 2 bardak sıcak su koyun, karıştırın ve tencereye ilave edin
- tencereyi bir defa fokurdatın, kapağını kapayın
- ardından ocağı kısın, dolmaları 50 dakika süre ile pişirin
- ve ardından taze patlıcan dolmanızı gönlünüzce servis edin.
Sultan