fırında patates püreli, yumurtalı dalyan köfte
Fırında patates püreli, yumurtalı dalyan köfte tarifi: Dalyan köfte içinin hazırlanmasında haşlanmış yumurta, bezelye, havuç ve patates kullanılır. Bunların yerine karışık garnitür konserve kullanmak dalyan köfte yapımında kolaylık sağlar. Dalyan köfte fırında iki aşamalı pişirilir. İlki köftenin pişirilmesi, ardından köfte sosunun köfteye çektirilmesidir. Dalyan köfte fırında pişerken çatlamasın diyorsanız, köfte birleşim yerini alta getirmelisiniz. Birde, köfteyi pişirirken fırın ısısını 180°C derecenin üzerinde olmaması gerekir. Patates pürersini buradan tarifine uygun olarak hazırlayabilirsiniz. Sultan, her daim dalyan köftesini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- yarım kilo dana kıyması
- iki katı pişmiş yumurta
- bir çiğ yumurta
- birer adet havuç, patates
- bir çay bardağı dolusu iç bezelye
- bir kuru soğan
- dört kaşık galeta unu
- iki diş sarımsak
- karabiber, pul biber, kimyon
- bir tutam kıyılmış maydanoz
- tuz
sos malzemesi
- bir kaşık tereyağı
- iki kaşık zeytinyağı
- yarım kaşık salça
- bir kaşık un
- karabiber, toz biber
- iki bardak sıcak su
- tuz
Yapılması
- soğanı, sarımsağı rendeleyin. patatesi havucu küp doğrayın
- havucu, patatesi ve bezelyeyi yumuşayıncaya kadar haşlayın
- bir kap içine kıyma, soğan, sarımsak, karabiber, kimyon, pul biber,
- galeta unu, 4 kaşık soğuk su, 1 çiğ yumurta, maydanoz ve tuzu koyun köfteyi yoğurun
sosun yapımı
- yağ içinde unu ve salçayı kavurun.
- üzerine sıcak su, karabiber, toz biber ve tuz ilave edin
- bir taşım kaynatın ocaktan alın
dalyan köftenin yapımı
- mutfak tezgahına streç folyo serin
- üzerine köfteyi bir karış boyunda kare şeklinde yayın
- ortasın iki pişmiş yumurtayı aralıklı koyun
- çevresine bezelye, patates ve havucu serpiştirin
- köfteyi folyo yardımıyla rulo yapın, birleşim yerini ve iki ucunu kapatın
- rulonun birleşim yeri alta gelecek şekilde streç folyo ile sarın
- yarım saat dolapta dinlendirin
- ardından streç folyoyu köftenin üzerinden çıkarın
- ve yağlanmış fırın tepsisine koyun
- tepsiyi önceden 175°C dereceye ısıtılmış fırına sürün ve 50 dakika pişirin
- süre bitiminde fırından tepsiyi çıkarın ve köfteyi dilimleyin
- üzerine kaynar kaynar sosu dökün
- tepsiyi 200°C derecedeki fırına sürün ve 15 dakika köfteyi tekrar pişirin
- süre bitiminde ocaktan alın ve patates püresi ile servis edin.
Sultan