etli yemek yapımında et nasıl kullanılır


Etli yemek yapımında et nasıl kullanılır? Etli yemeklerde yemeğin özelliğine göre kuzu eti, dana eti, tavuk ve hindi eti kullanılır. Kullanılan etler kuşbaşı, paraça et ya da kemikli et olabilir. Kuzu eti, dana etinin ızgaralık bölümleri, tavuk ve hindi etleri çabuk pişen etlerdir. Hangi yemekte kulanırsanız kullanın, yemek yaparken doğrudan kullanılır. Bu çeşit etler, önce yağ içerisinde rengi değişinceye kadar kavrulur. Et kavrulurken suyunu bırakır, etin bıraktığı su buhar olup uçmaya başladığında etin rengi de değişmeye başlar. İşte bu aşamadan sonra, yapılacak yemekte kullanılacak malzemeler etin üzerine (adım adım) ilave edilerek yemek yapılır. Örneğin; sıra ile yemeğin soğanı, sivri biberi, salçası, domatesi kavrulur. Ardından yemekte kullanılacak ana malzeme ilave edilir, yemeğin suyu verilir ve baharatları ilave edilir.

Dananın sert olan kısımlarını kullanarak, yarım kilo ıspanakla yemek yapmak istediniz, bu yemeği nasıl yaparız? Bilirsiniz, ıspanak yemeği ocak üzerinde tencerede 20 dakikada pişer. Yemeklik sert kuşbaşı dana eti, ocak üzeri tencerede (etin taze , dinlenmiş olmasına  ve miktarına göre) 60 ila 90 dakika gibi bir sürede pişer. Bu durumda kuşbaşı eti ıspanak yemeğini yapmak için doğrudan kullanamayız. Eti önceden pişirmemiz gerekir ki, ıspanak yemeğine ilave edebilelim. Eti düdüklü tencerede veya tencerede pişirebiliriz. Yarım kilo ıspanak için 150 veya 200 gr. kuşbaşı dana eti yeterlidir. Bu miktar eti düdüklüde pişirmek mümkün, fakat uğraşmaya değmez.
En güzeli, yarım kilodan az etleri tencerede pişirmek daha mantıklıdır. Tencerede etin pişme süresi uzun olsa da, etin pişme kıvamını kontrol etmek kolaydır. Diyelim ki, ıspanak için 150 gr. et kullanmamız gerekiyor, bunu tencerede nasıl pişirebiliriz. Et tencerede haşlanarak ya da kavrularak pişirilebilir. Eti kavurarak pişirmek için; tencereye bir iki kaşık yağ konur ve etin bıraktığı su çekilinceye kadar kavrulur. Ardından, üzerine eti kapatacak miktarda sıcak su konur ve kaynatılır. Tencerenin kapağı kapatılır, ocak tamamen kısılır ve 1 ila 1.5 saat etin pişmesi beklenir. Bu süre zarfında tencere ara sıra kontrol edilerek, gerekirse su ilavesi yapılır ve etin pişip pişmediği kontrol edilir.

Resimde görünen yarım kilo dana kuşbaşı etinin pişmiş halidir. Bu et tencerede iki kaşık yağ içerisinde kavruldu ve 2 su bardağı kaynar su ilave edildi. Tencere bir kez fokur fokur kaynatıldı, kapağı kapatıldı ve ocak tamamen kısılarak pişmeye bırakıldı. Et 75 dakika süre bitiminde pişti ve tencerede hiç su kalmadı. Genelde, dana etleri tencerede sözünü ettiğim gibi 1 ila 1.5 saat arasında pişer. Resimdeki görünen kuşbaşı et ise, 1 saat 15 dakikada pişti.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır