domates konservesi nasıl yapılır
Domates konservesi yapmanın birçok yöntemi var. Derin dondurucuda yeteri kadar yeriniz yoksa, ya da derin dondurucunuz yoksa; en güzeli kış için domatesleri konserve yapmaktır. Konserve yapmak zor değil, konservenizi kavanozlara doldurduktan sonra "hiç kullanılmamış" kapakları sıkıca kapatır ve kavanozu ters çevirirseniz sorun yaşamazsınız. Kavanozlar ters çevrilip kapağı üzerine oturtulduğunda sızıntı ve ses yapmaması gerekir. Sızıntı ve ses yapan kavanozlarınız varsa, kapağını yenisi ile değiştirmeniz gerekir. Domatesi kaynatırken yağ ve tuz oranı tercihinize kalmış bir şey. Domatese yağ ve tuz katmak, konservenin bozulmasına karşı alınan bir önlemdir. Ailenizde diyette olan varsa, domates içerisine yağ ve tuz koymazsınız. Bunun yerine, kavanozları doldurduktan sonra üzerine bir pinçik tuz ve bir kaç damla ayçiçeği yağı damlatır kapağını kapatırsınız. Sultan, domates konservesini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- 8 kilo sivri domates
- 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
- 2 yemek kaşığı tuz
- 5 cam kavanoz "500 gramlık"
- 5 kavanoz kapağı "kullanılmamış"
Yapılması
- kavanozları yıkayın ve kurutun
- domateslerin üzerini bıçakla çizin
- ve kaynayan su içine atın bir süre bekleyin
- çıkarın ve soyun, ardından uzunlamasına ikiye bölün
- sap yuvasını ve beyaz kısımlarını kesin atın
- çekirdeklerini çıkarmak için bir kaba sıkın
- ve küp küp doğrayın veya rondodan geçirin
- tencere içine domates, tuz ve ayçiçeği yağını koyun
- karışımın tuzunu ayarlayın ve kaynatın
- yaklaşık 45 dakika süre bitiminde
- kavanozların boğum yerlerine kadar doldurun
- kaynar su içerisinden çıkardığınız kapakları sıkıca takın
- ve kavanozları ters çevirin kapakları üzerine dizin
- kavanozlar tamamen soğuyuncaya kadar yerinden oynatmayın
- ardından soğuyunca güneş almayan yerde saklayın
- konserveyi açtıktan sonra, buzdolabında saklayın.
Sultan