nefis yemek yapmanın püf noktaları nelerdir?


Nefis yemek yapmanın püf noktaları, bizleri büyük bir iştahla yenilebilir yemek hazırlamaya yönlendirir. Ayrıca mutfakta israfın önüne geçer. Bu sayede ekonomimize küçükte olsa bir katkı sağlar. Daha da önemlisi, hazırladığımız yemeklerin lezzetini artırır. Yemek hazırlama sırrımın bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Sultan, aşağıda sıralanan bilgi kırıntılarına her daim uyar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Kasap ve marketlerden hazır kıyma almayın. Eti siz beğenin ve kıymanızı öyle çektirin. Yemekte yağı kullanırken, etin yağını da göz önüne alın. Yemek hazırlarken, mümkün olduğu kadar salça ve baharatları az kullanın. Yemeklerinizde domates ve salçayı ortak kullanın. Her ne kadar yemeğinizin lezzettini kullandığınız malzemeler belirliyorsa da ocak ısısı, bu konuda çok çok önemli. Yemeğinizi fokur fokur kaynatan ısıda pişirmeyin.

Tencereniz kaynıyorken, kapaktan gelen şıngırtı sesi kesinlikle duyulmasın. Tencereden çıkan buhar, kapak aralığından rahat bir şekilde çıksın. Ocağınızın ısısını buharın kapak aralığından rahat bir şekilde çıkışına göre ayarlayın. Yemek yaparken tencereniz mutlaka, tabanı kalın çelik tencere olsun.

Çorbaların üzerinde gezdirmek için tava içerisinde yağ'da kavurulmuş biber, nane hazırlarken; önce yağınızı kızgın hale getirin. Sonra hangi baharatı ilave edecekseniz, baharatı ilave edin, karıştırın. Ocağı söndürün ki, baharatınız yanmasın. Çorba yaparken, çorbanız piştikten sonra tuz katın. Aynı şekilde bu önlem tencerede pişen sulu yemekler içinde geçerlidir. Yemek içerisine sonradan katılan tuz yemeğinizin lezzetinden bir şey kaybettirmez.

Yemek hazırlarken pişirme sırasında yemeğinizin suyu biterse, tencerenize kaynar su ilave edin. Sonradan ilave edeceğiniz su miktarı en fazla, tencere içerisindeki malzemelerle yüz yüze olmalıdır. Asla ve asla, yemeğinize soğuk su ilave etmeyin. Haşladığınız makarnaları asla sudan geçirmeyin. Ve makarnalarınızı haşladıktan sonra üzerine tuz ekmeyi ve tuzunu ayarlamayı unutmayın.

Arpa şehriye veya tel şehriye çorbası hazırlarken şehriyenizi kavurur iseniz, bir gün sonrası içeceğiniz çorba aynı kıvamda olacaktır. Kavurmadan kullandığınız şehriyeler, pişirildikten 15 Dakika sonra şişmeye başlarlar ve soğudukları zaman tencereniz içerisinde kepçe hareket etmez, ona göre. Salatalar için yapacağınız en güzel sos, limon ve zeytinyağı karışımıdır.

Her ailenin kendine özgü bir damak zevki ve lezzet anlayışı mevcut. O nedenle, mutfakta kullandığım çoğu ekstra tadlandırıcılara tarifimde yer vermiyorum. Tariflerimde yağ, salça oranlarını ve baharatları en alt ölçü de veriyorum. Bu malzemelerin azlığı veya fazlalığı yemeğin aroma ve lezzeti ile ilgilidir, ailenizin yemek alışkanlıklarına göre bu malzemeleri kulanabilirsiniz. Tadlandırıcılarda kendim şunları kullanırım; iyi marka et ve tavuk suyu tablet, zeytinyağı içerisine tereyağı, yemek ve çorba suları için et suyu ve tavuk suyu. Et ve tavuk suyu tabletlerini yemeklerde 1/2 Tablet, çorbalarda ise, 1 Tablet kullanırım.

Izgara yaparken, ızgaranızı çok iyi ısındıktan sonra kullanın. Büyük balıkları ızgara yaparken derilerinin ızgaraya yapışmaması için; üzerlerini unladıktan sonra bitkisel yağ ile hafif yağlayın. İnce yaprak dilimlenmiş etlerinizi pişirirken et yüzeylerinde ızgara izlerinin çıkması etinizin piştiğini gösterir, etinizi kurutmadan ızgaradan alın.

Beyaz ve siyah etlerinizi ızgara öncesi tuzlamayın. Etlerinizi ızgaraya koyarken tuzlayın ve fırça ile yağlayın. Kalın etlerinizi ızgara yaparken yüzeyde oluşan su damlacıkları alt yüzeyin piştiğini işaret eder. Etinizi çevirdikten sonra, tekrar yüzeyde oluşan su damlacıkları etinizin tamamen piştiğinin habercisidir, etinizi ızgaradan alın.

Taze mantarlar uzun süre tazeliğini koruyamazlar. Zaman içerisinde sulanarak çürürler. O nedenle, mantarlarınızı haşlayarak kendi suyu içerisinde kavonozlarda saklayın.

Hamsilerinizi kızartmak için unlarken, 1/3 Oranında un ve mısır un'u kullanınız. Yani, un karışımı hazırlarken 1 Ölçü un, 2 Ölçü mısır unu kullanınız demektir.

Dana etini kavurma yaparken, 1 Kg. üzeri etler kavurulurken fazla su ilavesine ihtiyaç duymazlar. Etin kalitesine göre, ağırlığı fark etmez 70 ila 90 dakika içerisinde kavurulurlar. Düşük ölçekli etleri kavururken mutlaka kaynar su ilavesi gerekir. Su ilavelerinizde ölçü; Su, et ile yüz yüze olmalıdır. Ocak, en düşük ısı konumunda çalışmalıdır. Tuz ve baharat etin servisi sırasında kullanılmalıdır.

Tavsiye bizden uyması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır