ekşi maya nedir nasıl yapılır?


Ekşi maya nedir, nasıl yapılır? Hazır satılan mayanın olmadığı zamanda, hamur yoğurmak için kullanılan doğal hamur mayasıdır. Satın aldığınız maya gibi hamuru fos fos kabartmaz, ama hamura müthiş tat ve lezzet verir. Ekşi maya, iki şekilde tedarik edilir. Daha önce yoğurulan hamurdan bir parça ayrılarak saklanır, ya da ekşi maya'yı kendimiz yaparız. Ekmek yapmaya meraklıyım, bu yüzden hamur konusu ile çok uğraştım ve uğraşmayada devam ediyorum. Her zaman dolabımda ekşi maya mevcuttur. Ekşi maya doğal mayadır, ekşi tadında ve misler gibi kokan ekmek yapımında kullanılır. Bu konu ile ilgili biri değilseniz, ekşi maya sizin için bir şey ifade etmez. Bu konu daha çok ekmek ile ilgilenen hobicilerin konusudur, fazlaca uğraşı gerektirir. Örneğin, evinizde bulunan bir akvaryum nasıl ki bakıma muhtaçsa, ekşi maya da aynı bakıma muhtaçtır. Çünkü ekşi maya ile ilgilendiğinizde, canlı ile ilgileniyor olduğunuzu unutmayacaksınız.

Ekşi maya yapımı
Ekşi maya hazırlarken ortamın sıcak veya soğuk olması önemli bir etkendir. Yaz ya da kış mevsimi hazırlanan ekşi mayanın olgunlaşma süresi farklıdır. Mevsim kış olduğu için, mayanın hazırlanışını bu mevsime uygun olarak vereceğim. Maya hazırlamada cam veya plastik kap, tahta veya plastik kaşık, klorsüz içme suyu ve un'a ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra ekşi mayamızı hazırlayabiliriz.
İlk gün, plastik kapaklı bir kap içerisine bir çay bardağı dolusu un ile yarım çay bardağı un'u koyun karıştırın. Kabın kapağını kapatın bir gün bekletin.
İkinci gün, yine aynı ölçülerde un ve suyu kap içerisine ilave edin karıştırın, kapağı kapatın ve bir gün daha bekletin.
Üçüncü gün, yine aynı ölçülerde un ve suyu kap içerisine ilave edin karıştırın, kapağı kapatın ve bir gün daha bekletin.

Dördüncü gün, mayanız resimde göründüğü gibi olacaktır. Maya olgunlaşacak, kendine özel tat ve kokuda olacaktır. Maya kabının kapağını aralayın ve bir gün süre ile mayanızı bekletin. Bir gün sonrası mayanızı karıştırın, kapağını kapatın buzdolabına kaldırın. Ekşi maya dolapta beklediği süreçte üzerinde gri bir tabaka oluşur, bu gayet normaldir. Eğer bu tabakanın rengini pembe olarak görürseniz mayanız ölmüş demektir. Pembe görüntülü mayayı kullanmayın, atın ve tekrar başa dönüp maya hazırlayın.
Hazırladığımız maya yaklaşık 300 gram civarındadır. Ekmek yaparken 400 gram ekşi maya'ya ihtiyaç vardır. Dolapta dinlenen mayayı her hafta beslemeniz gerekir. Yani, maya kabınıza her hafta bir ölçü kabı un ve yarım ölçü kabı su ilave edip karıştırmanız gerekir. Ekmek yapmak için kullandığınız ekşi mayanızdan en az 50 gramını ayırıp tekrar beslemeniz gerekir. Çünkü, ekşi mayalı ekmek yapmanız için her daim ekşi mayaya ihtiyacınız olacak. Konu ile ilgili nette fazlasıyle bilgi mevcut, araştırın derim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır