tam kıvamında ve ölçülü aşure yapımı
Tam kıvamında ve ölçülü aşure yapımı: Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür. Bu özel günde aşure yapılır, dağıtılır. Aşure yapmak o kadar zor değil, fazlaca uğraşı gerektiren ince bir iş. Sultan, aşureyi sadece aşure günü yapmaz, çünkü aşureyi sever. Ve canı çektikçe her daim aşuresini bu tarifle yapar, dağıtır ve çevresinden de gerekli puanı kapar. Bu malzemeler kullanılarak 10 kase aşure yapılır. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir bardak aşurelik buğday
- bir kahve fincanı kuru fasulye
- bir kahve fincanı nohut
- bir kahve fincanı pirinç
- iki bardak toz şeker
- bir çay bardağı kuru üzüm
- bir çay bardağı doğranmış kuru incir
- bir çay bardağı doğranmış kuru kayısı
- bir çay bardağı ceviz içi
- bir çay bardağı fındık içi
- dört tane karanfil
- kuş üzümü, tarçın, nar
Yapılması
- buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda akşamdan ıslayın
- ve sabah ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar haşlayın
buğdayın haşlanması
- tencereye bir bardak ıslanmış buğday ve 8 bardak su koyun kaynatın
- ve buğdayı ağır ateşte 1 saat haşlayın, tencereyi ocaktan alın
- üzerini kalın bez ile örtün, helmeleşmesi için 3 saat bekletin
- pirinç hariç, kayısı, incir, ceviz içi, fındık içi, kuru üzümü ayrı kaplarda
- yumuşayıncaya kadar haşlayın, haşladığınız ceviz içini doğrayın
- tencere içine helmeleşmiş buğdayın tamamını alın
- üzerine pirinç, nohut, fasulye ve karanfili ilave edin, tencereyi kaynatın
- ve 15 dakika süre ile ağır ateşte pişirin
- süre bitiminde tencereye kayısı, incir, üzüm, ceviz içi, fındık içini ilave edin karıştırın
- üzerine aşurenin kıvamını ayarlamak için bir bardak kaynar su ilave edin
- ve tencereyi karıştırarak 2 dakika kaynatın, ardından toz şekeri ilave edin karıştırın
- tencereyi 3 dakika tekrar kaynatın ve ocaktan alın, kaselere boşaltın
- aşure soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, çam fıstığı, nar ve tarçın ile süsleyin
- ve gönlünüzce servis edin
Sultan