evde tel tel tahinli çörek nasıl yapılır?


Evde tel tel tahinli çörek nasıl yapılır? Bütün mayalı hamurların hazırlanmasında kuru maya veya yaş maya kullanılır. Her iki mayayı hamur yaparken kullanmak için, ılık su içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu hazırlık, mayayı aktif hale getirmek için yapılır. Bu şöyle yapılır; tarifimdeki malzemelerle örneklemek istersem, bir bardak ılık su, bir tatlı kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı tepeli kuru maya, bir kase içerisine konulur ve karıştırılır.

On dakika bekletildikten sonra maya kullanıma alınır. Tahinli çörek şekerli ya da şekersiz yapılabilir, tercihinize kalmış. Fakat, zeytinyağının mutlaka kullanılması gerekir. Çünkü, zeytinyağı çöreği kıtır yapar ve yerken ağızınızda dağılır. Tarifime uygun olarak hazırladığınız tahinli çöreğim ailenizde alışkanlık yapar, söyleyeyim de kararınızı ona göre verin. Sultan, en sevdiği çörekler arasında şekerli tahinli çöreğini her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • üç bardak un
  • bir bardak ılık su
  • bir tatlı kaşığı kuru maya
  • bir tatlı kaşığı toz şeker
  • bir çay kaşığı tuz
  • bir yumurta sarısı
  • bir çay bardağı tahin
  • bir çay bardağı toz şeker
  • bir çay bardağı zeytinyağ
  • susam, haşhaş tohumu

Yapılması
  1. kase içine 1 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker
  2. ve kuru mayayı koyun, karıştırın ve 10 dakika dinlendirin
  3. unu eleyin ve ortasını havuz yapın
  4. içerisine hazırladığınız mayayı, tuz ve iki kaşık zeytinyağı koyun
  5. ve pürüzsüz bir hamur yoğurun
  6. üzerini streçle kapayın, iki katına çıkana kadar ılık ortamda bekletin
  7. hamurun gazını alın, üç parçaya bölün ve beze yapın
  8. bezeleri açabildiğiniz büyüklükte yufka açın
  9. üzerine iki kaşık zeytinyağı ve üç kaşık tahin gezdirin yayın
  10. ardından iki kaşık toz şekeri eşit olarak yufka yüzeyine serpin
  11. yufkayı rulo yapın ve tek yönlü olarak burarak avuç içinde sıkarak uzatın
  12. burulmuş ruloyu spiral şeklinde sarın
  13. ve mısır unu serpilmiş fırın tepsisine alın
  14. üzerine yumura sarısı sürün, susam ve haşhaş tohumu serpin
  15. önceden 180°C dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin
  16. çöreğinizi soğuttuktan sonra gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır