fırında kuşbaşı dana etli patlıcan oturtma
Fırında kuşbaşı dana etli patlıcan oturtma tarifi: Kuşbaşı etli veya kıymalı patlıcan oturtma, ocak üzerinde ya da fırında pişirilir. Etli patlıcan oturtma, kuzu eti veya dana eti kuşbaşı doğranmış olarak iç harç için kullanılabilir. Tarifimde, topan denilen üç tane orta boy top patlıcan kullandım. İç harcını hazırlarken kuzu eti yerine küçük olarak kuşbaşı doğranmış orta yağlı dana eti kullandım. Eti çok iyi bir şekilde kavurduktan sonra diğer malzemelerini ilave ettim. Tencereye patlıcanları dizdikten sonra ortada boş kalan yere bir tane domatesi iç harçla doldurdum ve koydum. Sultan, fırında veya tencerede top patlıcan oturtmasını çoğu zaman top patlıcanla yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- üç top patlıcan
- 250 gr. dana kuşbaşı (küçük doğranmış)
- üç kaşık zeytinyağı
- yarım kaşık salça
- iki domates
- üç sivri biber
- bir iri soğan
- üç diş sarımsak
- karabiber, kimyon
- tuz, su
Yapılması
- patlıcanların iki ucunu kesin ve alacalı soyun
- ardından enlemesine ikiye bölün ve tek tarafından içini boşaltın
- tuzlu su içinde yarım saat bekletin, süzün ve yağda kızartın
- iç harcın hazırlanması
- domatesi, soğanı, sarımsağı soyun ve yemeklik doğrayın
- sivri biberi halka doğrayın
- yağ içinde kuşbaşı eti suyunu çekinceye kadar kavurun,
- üzerine sıra ile soğan, sarımsak, sivri biber
- salça ve domatesi ilave edin kavurun
- ardından bir çay bardağı sıcak su, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edin
- kapağını kapatın ve ağır ateşte malzemeler suyunu çekinceye kadar pişirin
- tencereye patlıcanları dizin ve içlerini harçla doldurun
- kase içine bir bardak sıcak su, az salça ve tuz koyun karıştırın
- tencereye ilave edin ve tencere açık olarak 200°C derece fırına sürün
- ve üzeri kızarmaya başlayınca fırından alın
- ardından gönlünüzce servis edin
Sultan