nohut nasıl pişirilir

26 Kasım 2011


Nohut geç pişen bakliyat türüdür. Yemeklerini yapmak için nohut en az 8 saat süre ile su içerisinde ıslatılır. Ardından suyu değiştirilir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Düdüklü tencerede nohut yemeği yapmak için ise, yine ıslatılmış nohut kullanılır. Ya da, nohut ıslatılmadan doğrudan düdüklü tencerede ön haşlaması yapıldıktan sonra yemeği yapılır. Nohut tek başına kullanılarak tencere, güveç ve fırın yemekleri yapılır.

Bu yemekler arasında nohutun çorbası, etli ve etsiz yemeği, salatası, yahnisi, piyazı, ezmesi, köftesi, yumurtalısı, böreği ve ekmeğini saybiliriz. Bunun dışında nohut her çeşit salata, sebze, börek, dolma, çorba, tavuk yemekleri, et yemekleri ve pilavların hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Sultan, etsiz nohut yemeğini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
iki bardak nohut
bir iri soğan
beş kaşık zeytinyağı
bir kaşık domates salçası
karabiber, kimyon, tuz

Yapılması
akşamdan nohutu bir gece boyu süresince,
bol su içerisinde ıslatın
sabah süzün ve suyunu değiştirin
ardından yumuşayıncaya kadar ağır ateşte haşlayın
soğanı yemeklik doğrayın ve yağ içinde kavurun
üzerine salçayı katın kavurun
ardından nohut, 5 bardak sıcak su,
karabiber ve kimyonu ilave edin, kapağı kapayın
ağır ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin
yemeğin tuzunu karar hale getirin ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin
Sultan



1 yorum:

Akdeniz Kızı dedi ki...

ben çorbalarda nohut kullanmayı çok severim....birde bamyada ...ellerinize sağlık güzel görünüyor...

Yorum Gönder