sütlaç nasıl yapılır

Mutfaklarımızda üç çeşit sütlaç yapılır. Sütlaçın temel malzemesi süt, pirinç ve şekerdir. Sütlaçı koyulaştırmak için içerisine pirinç unu, ya da nişasta ilave edilir. Köylerde sütlaç yaparken nişasta veya pirinç unu kullanmazlar. Bunun yerine çok az tuz kullanırlar. Elbette kullanılan malzemeler belirli bir ölçü dahilindedir. En güzel sütlaç yapımında, en doğru koyulaştırıcı madde ise, sübyedir. Sübye, boza koyuluğunda sıvı anlamındadır. Sütlaç da kullanılan sübye ise, pirinçin boza kıvamında elde edilen sütüdür. Sultan en kolay yoldan sade sütlacını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir litre süt
  • bir kahve fincanı pirinç
  • bir kahve fincanı nişasta
  • bir kahve fincanı su
  • bir bardak toz şeker

Yapılması
  1. kase içinde nişastayı bir fincan su ile karıştırın
  2. bir bardak su ile pirinci suyunu çekene kadar haşlayın
  3. tencerede haşlanmış pirinç ile sütü kaynatın
  4. üzerine şekeri ve nişastayı katın karıştırın
  5. tencere kaynamaya başladığında ocağı kısın
  6. ağır ateşte tencereyi karıştırarak 5 dakika süre ile kaynatın
  7. süre bitiminde ocaktan alın ve sütlaçı kaselere taksim edin
  8. soğutun ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan