fırında patlıcan karnıyarık nasıl yapılır


Kemer Patlıcanı, Pala Patlıcanı, Bostan Patlıcanı 'diğer adı ile Topan veya Tophane patlıcanı' ve birde, mor ve beyaz çizgi desenli alacalı patlıcan vardır, bunlar patlıcan çeşitleridir. Patlıcan taze ve kurutulmuş olarak, fırın ve tencere yemeklerinde çok kullanılır.Tek başına kullanılarak yemekleri yapıldığı gibi, kimi yemeklerde katkı malzeme olarak kullanılır. Patlıcanın çorbası, tavası, salatası, böreği, kebabı, dolması, köftesi, zeytinyağlısı, etli ve etsiz yemekleri, turşusu, reçeli, kebabı yapılır. Tarifim, patlıcan karnıyarık ile ilgilidir. Sultan, patlıcan karnıyarık yemeğini fırında bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • altı patlıcan
  • 250 gram kıyma
  • bir soğan
  • üç domates
  • bir çarliston biber
  • üç kaşık zeytinyağ
  • yarım kaşık salça
  • karabiber, maydanoz, tuz
  • kızartma yağ

Yapılması
  1. domatesi soyun ve küp doğrayın, soğanı biberi yemeklik doğrayın
  2. patlıcanları alacalı soyun, orta yerinden derince boylu boyunca yarın
  3. ve tuzlu su içinde yarım saat dinlendirin
  4. sudan çıkarın, kurulayın ve yağ içinde kızartın
  5. iç harçın hazırlanması
  6. yağ içinde soğanı kavurun, üzerine biberi koyun kavurun
  7. ardından kıymayı katın, taneleşinceye kadar kavurun
  8. üzerine domates, karabiber ve tuz'u katın
  9. tuzu ayarlayın. ağır ateşte domatesin suyu buhar olup uçuncaya kadar pişirin
  10. ve kıyılmış maydanozu katın karıştırın
  11. tepsi içine patlıcanları dizin, karınlarını açın az tuz serpin
  12. içine alabildiği kadar harç koyun
  13. üzerlerine birer dilim domates ve biber koyun
  14. 1 bardak sıcak su içine yarım kaşık salçayı koyun karıştırın
  15. ve patlıcanların üzerinde gezdirin
  16. tepsiyi önceden 200° derece'ye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  17. ve biberler kavruluncaya kadar pişirin
  18. isterseniz iki diş iri doğranmış sarımsağı harç içerisine biberle birlikte katabilirsiniz.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan