25 dakikada fırında patlıcan karnıyarık
25 dakikada fırında patlıcan karnıyarık tarifi: Kemer Patlıcanı, Pala Patlıcanı, Bostan Patlıcanı 'diğer adı ile Topan veya Tophane patlıcanı' ve birde, mor ve beyaz çizgi desenli alacalı patlıcan vardır, bunlar patlıcan çeşitleridir. Patlıcan taze ve kurutulmuş olarak, fırın ve tencere yemeklerinde çok kullanılır.Tek başına kullanılarak yemekleri yapıldığı gibi, kimi yemeklerde katkı malzeme olarak kullanılır. Patlıcanın çorbası, tavası, salatası, böreği, kebabı, dolması, köftesi, zeytinyağlısı, etli ve etsiz yemekleri, turşusu, reçeli, kebabı yapılır. Tarifim, patlıcan karnıyarık ile ilgilidir. Sultan, patlıcan karnıyarık yemeğini fırında bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
- altı patlıcan
- 250 gram kıyma
- bir soğan
- üç domates
- bir çarliston biber
- üç kaşık zeytinyağ
- yarım kaşık salça
- karabiber, maydanoz, tuz
- kızartma yağ
Yapılması
- domatesi soyun ve küp doğrayın, soğanı biberi yemeklik doğrayın
- patlıcanları alacalı soyun, orta yerinden derince boylu boyunca yarın
- ve tuzlu su içinde yarım saat dinlendirin
- sudan çıkarın, kurulayın ve yağ içinde kızartın
- iç harçın hazırlanması
- yağ içinde soğanı kavurun, üzerine biberi koyun kavurun
- ardından kıymayı katın, taneleşinceye kadar kavurun
- üzerine domates, karabiber ve tuz'u katın
- tuzu ayarlayın. ağır ateşte domatesin suyu buhar olup uçuncaya kadar pişirin
- ve kıyılmış maydanozu katın karıştırın
- tepsi içine patlıcanları dizin, karınlarını açın az tuz serpin
- içine alabildiği kadar harç koyun
- üzerlerine birer dilim domates ve biber koyun
- 1 bardak sıcak su içine yarım kaşık salçayı koyun karıştırın
- ve patlıcanların üzerinde gezdirin
- tepsiyi önceden 200° derece'ye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
- ve biberler kavruluncaya kadar pişirin
- isterseniz iki diş iri doğranmış sarımsağı harç içerisine biberle birlikte katabilirsiniz.
Sultan