balık çorbası



Balık çorbası sade veya terbiyeli olarak yapılır. En basit yöntemle içilebilir balık çorbası yapmak için, balık ayrı olarak haşlanır. Balık eti suyundan ayrılır, soğutulur, kılçık ve derisinden arındırılarak küçük parçalara bölünür. Ayrılan haşlama suyu ise, çorbanın hazırlanmasında kullanılır. Balık çorbasının tat ve lezzetini artırmak için havuç, patates, kereviz, mantar, domates, sivri biber, pırasa, soğan gibi sebzeler ve çeşitli baharatlar kullanılır. Balık çorbasında kullanılacak sebze ve baharatların seçimi tamamen damak zevkinize kalmış, paşa gönlünüz neyi arzu ediyorsa onları kullanabilirsiniz. Tarifim terbiyeli kırlangıç balığı çorbasıyla ilgilidir. Sultan, arada bir balık çeşitini değiştirsede genellikle balık çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir adet kırlangıç balığı 'orta boy'
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • bir havuç, bir patates, bir baş soğan
  • bir limon, iki yumurta sarısı
  • karabiber, tuz
  • maydanoz

Yapılması
  1. balığı temizleyin, yıkayın ve iri parçalara bölün
  2. ağır ateşte balığı 1.5 litre su içinde 15 dakika haşlayın
  3. ardından çıkarın süzün, suyunu bir kaba alın
  4. balığı soğutun, deri ve kılçıklarını ayırın, etini küçük parçalara bölün
  5. terbiyenin hazırlanması
  6. yumurta sarılarını bir limon suyu ile çırpın
  7. patates ve havuçu küp, soğanı yemeklik doğrayın
  8. yağ içinde soğanı kavurun, ardından patates ve havucu katın kavurun
  9. üzerine balık suyunu ve etini ilave edin, tencereyi bir kez fokurdatın
  10. ve kapağı kapayın, ağır ateşte tencereyi 20 dakika kaynatın
  11. süre bitiminde tencereden bir kepçe su alın terbiye ile karıştırın
  12. terbiyeyi tencereye ilave edin ve tencereyi iki dakika kaynatın
  13. ardından tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz ilavesiyle
  14. çorbanızı gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan