beşamel soslu fırın makarna


Fırın makarna yapmak oldukça kolay. Önemli olan fırın makarnada kullanacağınız beşamel sosun kıvamını ve tadını tutturmaktır. Onun için, beşamel sos yaparken malzemelerini göz kararı değilde, ölçerek kullanırsanız sosunuzda sorun yaşamazsınız. Bu tarifte beşamel sos yaparken 60 gr. tereyağı, 50 gr. un ve 600 gr. süt kullanılmıştır. Verdiğim bu ölçüler, beşamel sos hazırlamada kullanılan malzemelerin değişmeyen 'klasik' ölçüleridir. Size düşen bu malzemeleri kullanmanız ve unu kavururken yakmamanızdır. Sultan, ara sıra peynir yerine başka malzemeler kullanmış olsada, beşamel soslu fırın makarnayı bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım paket fırın makarna
  • bir kaşık tereyağı
  • bir bardak rendelenmiş kaşar peyniri
  • 150 gram beyaz peynir
  • iki kaşık un
  • bir yumurta
  • üç bardak süt
  • iki kaşık kıyılmış maydanoz
  • tuz
  • borcam tepsi 22x22

Yapılması
  1. makarnayı tuzlu suda haşlayın ve süzün, beyaz peyniri ezin
  2. yumurtayı çırpın, beyaz peynir ve maydanozla karıştırın
  3. beşamel sos'un hazırlanması
  4. tereyağı içinde un'u kavurun
  5. üzerine 3 bardak sütü un'a yedirerek dökün ve sürekli karıştırın
  6. sütün bitiminde sosu ağır ateşte karıştırarak göz göz oluncaya kadar pişirin
  7. makarnayı beşamel sos, 1 çay kaşığı tuz ile karıştırın ve tuzunu ayarlayın,
  8. makarnayı yağlanmış borcam içine yayın, üzerine kaşar peyniri serpin
  9. önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  10. üstü kızarıncaya kadar pişirin ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan