kıymalı kayseri mantısı tarifi, nasıl yapılır
Kıymalı kayseri mantısı tarifi, nasıl yapılır? Kayseri mantısını diğer etli mantı çeşitlerinden ayıran tek fark, büküm şekli ve küçük oluşudur. Bilinen bütün etli mantı çeşitlerinde olduğu gibi, iç harç olarak dana kıyması kullanılması ve baharat olarak karabiber ve kırmızı biber kullanılmasıdır. Su içerisinde haşlanarak pişirilen ve üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdirilen mantılar, içleri doldurulduktan sonra üçgen, ya da bohça şeklinde bükülürler. Kayseri mantısının dillerde dolaşmasının tek nedeni, mantının bohça şeklinde ve çok küçük olarak bükülmesidir.
Hani diyorlar ya; kaşık içerisinde kırk mantı saymazsam, mantıya Kayseri mantısı demem diye. İşte bütün hüner burada, mantı yufkası kesilirken 1 cm. kare boyutta veya daha küçük olması gerekiyor. Her güzelin bir kusuru olduğuna göre, mantının boyutu küçüldükçe iç harçı da küçülür. Bu nedenle mantı içerisinde dişe dokunur et değil, et eseri bulunur. Verdiğim malzemelerle 4 kişiye yetecek miktarda mantı hazırlayabilirsiniz. Sultan, mantının üçgen bükümünü tercih eder ve börek çorbası veya yüksük çorbası yaparken mantısını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir buçuk su bardağı un
- bir kahve fincanı su
- bir yumurta
- bir çay kaşığı tuz
iç harç
- 100 gr. dana kıyma
- bir küçük soğan
- karabiber, pul biber
- tuz
Yapılması
- soğanı çok ince kıyın,
- kıyma ve baharatları katarak yoğurun, tuzunu ayarlayın
- yoğurma kabı içerisinde elenmiş un, yumurta, su ve tuz ile
- sert bir hamur yoğurun ve 20 dakika dinlendirin
- süre bitiminde iki beze yapın ve bezeleri 35 cm. çapında açın
- açılmış yufkaları 1 veya 1.5 cm. boyutunda karelere bölün
- üzerlerine iç harçtan koyun
- kareleri karşılıklı köşelerinden yapıştırın ve ortada birleştirin
- tencerede suyu kaynatın ve bir kaşık tuzunu ilave edin
- mantıları kaynayan su içerisine atın
- tencere açık olarak 15 dakika süre ile haşlayın
- sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı salçalı sos ile servis edin
Sultan