30 tane kuru patlıcan dolması, dana kıymalı
30 tane kuru patlıcan dolması, dana kıymalı tarifi: Etli sebze dolmalarının içi, kıyma ya da satır kıyması denilen et ile hazırlanır. Satır kıyması, lop etin satır veye bıçak ile çok küçük doğranmasıdır. Dolma için kullanılacak sebzeler kuru ya da taze olsun, hep aynı yöntemle hazırlanır. İç harçta kullanılacak ana malzemeler dışında kalan diğer malzeme çeşitleri ve oranları yöreden yöreye değişir. Kurutulmuş patlıcan dolması bulgurlu ya da pirinçle yapılabilir. Dolma hazırlarken dikkat edilecek konu, içlerin çok sıkı şekilde doldurulmamasıdır. Tarifim, pirinçli kuru patlıcan dolması ile ilgilidir. Sultan, kuru patlıcan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- otuz adet dolmalık kuru patlıcan
- 250 gram kıyma
- bir çay bardağı zeytinyağ
- üç soğan
- iki domates
- bir bardak pirinç
- yarım kaşık domates salçası
- yarım kaşık biber salçası
- üç diş sarımsak
- karabiber, kimyon, sumak, kuru nane
- maydanoz, tuz
Yapılması
- patlıcanları 5 dakika süre ile haşlayın ve süzün
- domatesi küp, soğanı yemeklik doğrayın
- 1/4 demet maydanozu ve sarımsakları doğrayın
- içinin hazırlanması
- yoğurma kabı içine kıyma, soğan, zeytinyağ'ın yarısı, salça,
- birer tatlı kaşığı ölçüsünde baharatları,
- maydanoz, sarımsak ve tuz'u katın yoğurun
- harçın tuzunu ayarlayın ve pirinçi katın karıştırın
- her patlıcanı ağızlarında bir parmak ölçüsünde boşluk bırakarak bastırmadan doldurun
- doldurulmuş patlıcanların ağız kısımlarını kapatın
- ve tencere tabanına birbiri üzerine bindirilmiş olarak, yatay dizin
- 3 bardak kaynar su içine az salça ve az tuz ilave edin karıştırın
- hazırladığınız bu sosu ve kalan zeytinyağını tencereye ilave edin
- patlıcanların üzerine ısıya dayanıklı bir kap kapayın
- tencereyi kaynatın ve tencere kapağını kapayın
- ağır ateşte dolmanızı 40 dakika süre ile pişirin
- ve gönlünüzce servis edin
Sultan