kuru patlıcan dolması nasıl yapılır

28 Ocak 2011


Etli sebze dolmalarının içi, kıyma ya da satır kıyması denilen et ile hazırlanır. Satır kıyması, lop etin satır veye bıçak ile çok küçük doğranmasıdır. Dolma için kullanılacak sebzeler kuru ya da taze olsun, hep aynı yöntemle hazırlanır. İç harçta kullanılacak ana malzemeler dışında kalan diğer malzeme çeşitleri ve oranları yöreden yöreye değişir. Kurutulmuş patlıcan dolması bulgurlu ya da pirinçle yapılabilir. Dolma hazırlarken dikkat edilecek konu, içlerin çok sıkı şekilde doldurulmamasıdır. Tarifim, pirinçli kuru patlıcan dolması ile ilgilidir. Sultan, kuru patlıcan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
otuz adet dolmalık kuru patlıcan
250 gram kıyma
bir çay bardağı zeytinyağ
üç soğan
iki domates
bir bardak pirinç
yarım kaşık domates salçası
yarım kaşık biber salçası
üç diş sarımsak
karabiber, kimyon, sumak, kuru nane
maydanoz, tuz

Yapılması
patlıcanları 5 dakika süre ile haşlayın ve süzün
domatesi küp, soğanı yemeklik doğrayın
1/4 demet maydanozu ve sarımsakları doğrayın
içinin hazırlanması
yoğurma kabı içine kıyma, soğan, zeytinyağ'ın yarısı, salça,
birer tatlı kaşığı ölçüsünde baharatları,
maydanoz, sarımsak ve tuz'u katın yoğurun
harçın tuzunu ayarlayın ve pirinçi katın karıştırın
her patlıcanı ağızlarında bir parmak ölçüsünde boşluk bırakarak bastırmadan doldurun
doldurulmuş patlıcanların ağız kısımlarını kapatın
ve tencere tabanına birbiri üzerine bindirilmiş olarak, yatay dizin
3 bardak kaynar su içine az salça ve az tuz ilave edin karıştırın
hazırladığınız bu sosu ve kalan zeytinyağını tencereye ilave edin
patlıcanların üzerine ısıya dayanıklı bir kap kapayın
tencereyi kaynatın ve tencere kapağını kapayın
ağır ateşte dolmanızı 40 dakika süre ile pişirin
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



8 yorum:

ev günlüğü dedi ki...

varyaa ağzımın suyunu akıttın:))çoookk severim bu dolmayı ellerine sağlık pek leziz gözükmekte süper!!!

mine dedi ki...

nefis bir lezzet, ellerine sağlık bir kez denedim bayıldık ama yapması biraz zahmetli hele de kuru bir kaç sebze birden doldurulacaksa

Akdeniz Kızı dedi ki...

ellerinize sağlık....yaz gelmeden kurulukları bitirmek lazım...bende heveslendim.....

HOBBY SEPETiM dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar , ellerinize saglik...
sevgiler

canikom dedi ki...

nefis görünüyor.piyasada satılan kuru patlıcanlar ile lezzetli olur mu acaba...

Sultan dedi ki...

canikom,
gözüm biryerlerden seni ısırıklıyor, yanılıyor miyim?

MadameRalenti dedi ki...

mükemmel gözüküyor ellerine sağlık ya olsada yesem :)

irepus dedi ki...

simdi pisti.süper oldu

Yorum Gönder