kuru patlıcan dolması nasıl yapılır


Etli sebze dolmalarının içi, kıyma ya da satır kıyması denilen et ile hazırlanır. Satır kıyması, lop etin satır veye bıçak ile çok küçük doğranmasıdır. Dolma için kullanılacak sebzeler kuru ya da taze olsun, hep aynı yöntemle hazırlanır. İç harçta kullanılacak ana malzemeler dışında kalan diğer malzeme çeşitleri ve oranları yöreden yöreye değişir. Kurutulmuş patlıcan dolması bulgurlu ya da pirinçle yapılabilir. Dolma hazırlarken dikkat edilecek konu, içlerin çok sıkı şekilde doldurulmamasıdır. Tarifim, pirinçli kuru patlıcan dolması ile ilgilidir. Sultan, kuru patlıcan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • otuz adet dolmalık kuru patlıcan
  • 250 gram kıyma
  • bir çay bardağı zeytinyağ
  • üç soğan
  • iki domates
  • bir bardak pirinç
  • yarım kaşık domates salçası
  • yarım kaşık biber salçası
  • üç diş sarımsak
  • karabiber, kimyon, sumak, kuru nane
  • maydanoz, tuz

Yapılması
  1. patlıcanları 5 dakika süre ile haşlayın ve süzün
  2. domatesi küp, soğanı yemeklik doğrayın
  3. 1/4 demet maydanozu ve sarımsakları doğrayın
  4. içinin hazırlanması
  5. yoğurma kabı içine kıyma, soğan, zeytinyağ'ın yarısı, salça,
  6. birer tatlı kaşığı ölçüsünde baharatları,
  7. maydanoz, sarımsak ve tuz'u katın yoğurun
  8. harçın tuzunu ayarlayın ve pirinçi katın karıştırın
  9. her patlıcanı ağızlarında bir parmak ölçüsünde boşluk bırakarak bastırmadan doldurun
  10. doldurulmuş patlıcanların ağız kısımlarını kapatın
  11. ve tencere tabanına birbiri üzerine bindirilmiş olarak, yatay dizin
  12. 3 bardak kaynar su içine az salça ve az tuz ilave edin karıştırın
  13. hazırladığınız bu sosu ve kalan zeytinyağını tencereye ilave edin
  14. patlıcanların üzerine ısıya dayanıklı bir kap kapayın
  15. tencereyi kaynatın ve tencere kapağını kapayın
  16. ağır ateşte dolmanızı 40 dakika süre ile pişirin
  17. ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan