kabak tatlısı nasıl yapılır

5 Kasım 2010

Kabak tatlısı tencerede ya da fırında yapılır. Tencerede kabak tatlısı yapmak için iki yöntemden biri kullanılır. İlki; dilimlenmiş kabak akşamdan ölçüsünde şekere yatırılır, suyunun salması beklenir ve sabah en kısık ateşte pişirilir. İkinci yöntem ise, kabak dilimlerine ölçüsünde şeker ve su ilave ederek doğrudan kısık ateşte pişirilir. Fırında kabak tatlısı yapmak için; dilimlenmiş kabak akşamdan ölçüsünde şekere yatırılır, suyunun salması beklenir ve sabah fırında tepsi içerisinde pişirilir. Bir de, kabak kireç kaymağına yatırılarak kıtırlığı ve şeffaflı sağlanması için bekletilir. Ve sonrası tencerede ölçüsünde şeker ve su ilave ederek pişirilir. Tencerede kabak tatlısı yapmak için en güzel yöntem, akşamdan kabağı şekere yatırmak ve susuz olarak pişirmektir. Bu şekilde hazırlanan kabak tatlısı hem lezzetli olur, hem de pişirme sonrası şırası karar kalır. Sultan, kabak tatlısını çoğu zaman bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kilo dilimlenmiş kabak
iki bardak toz şeker

Yapılması
akşamdan kabak dilimlerini yıkayın ve süzün
tencere içine dizin, üzerine iki bardak toz şekeri yayın
kapağı kapayın ve bir gece boyu bekletin, sabah ocak üzerine alın
tencere kapağını kapayın, kısık ateşte
kabak dilimleri yumuşayıncaya kadar 'buhar çıktıktan sonra, bir saat' pişirin
soğutun, kaymak ya da ceviz içi ile gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



6 yorum:

nedense çok sevemedim ben bu kabak tatlısını
ama çok güzel göründüğünü itiraf etmeliyim
ellerine sağlık...

Sevil dedi ki...

hımm ye beni diye duruyor öğle yemeğiöin ardında olsa ne güzel olurdu
arkadaşım ellerine sağlık afiyet bal olsun

tencerenin agzini kapali tutmuyoruz öle degilmi? Uzun zamandir tencerede yapmadim,tepsidekide kuru oluoyr bana göre nedense?Tenceredeki de sulu!

Sultan dedi ki...

Bir Terazi Kizi,
tencerenin agzini kapali tutmuyoruz öle degilmi? diyorsunuz..

Hayır, tutuyoruz. Hem de iki kez, gece bekletirken ve de pişirirken. Tencere kapağı kabak pişerken açık olursa, maazallah su yetiştiremeyiz ve kabaklar pişmez.

Bu nedenle tencere kapağını her daim kapatıyoruz. Selamlar..

Oglak Kizlari dedi ki...

Pekiiii, kireçlisinde ölçüler nedir. Bu kireç bildiğimiz kireçmidir, inşaatçılardan mı isteyeceğizdir. :-)
İmdaaat.

Meraklı anne Çiğdem

Sultan dedi ki...

Meraklı anne Çiğdem,
Tıklayınmerakınızla ilgili.

Yorum Gönder