etli mantı nasıl yapılır


Ana malzemesi un, yumurta ve su olan mantı, içli ya da sade olarak yapılır. Mantı içinin doldurulması için kıyılmış et, kıyma, tavuk eti, nohut, patates, mercimek ve sebze çeşitleri kullanılmaktadır. Mantının büküm şekline göre isimlendirildiği gibi, her yörenin kendi mantısına verdiği bir isimle de anılır. Kulak mantısı, tepsi mantısı, bohça mantısı, saçaklı mantı, kuru mantı, sulu mantı, piravu mantısı, sebzeli mantı bunlardan bazıları. Favori mantım kulak mantısıdır, tarifim kulak mantısı ile ilgilidir. Tarifimde iki veya üç kişilik ailelere yetecek miktarda mantı için malzeme kullandım. Bu tarifle 400 gr. matı çıkar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir buçuk su bardağı un
  • yarım çay bardağı su
  • bir yumurta
  • bir çay kaşığı tuz

iç harç malzemesi
  • 150 gr. kıyma
  • bir küçük soğan
  • karabiber, pul biber
  • tuz

Yapılması
  1. un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğurun
  2. hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın
  3. bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin.
  4. kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiber
  5. ve tuzu katın yoğurun.
  6. hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün
  7. üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin
  8. tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin
  9. mantıları kaynayan su içine alın
  10. tencere açık olarak 15 dakika haşlayın
  11. sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan