15 Kasım 2010

on 3 comments

et nasıl yumuşatılır

Etlerin yumuşatılması, mutfak dilinde etin marine ya da terbiye edilmesiyle aynı anlamı taşır. Etin yumuşatılmasındaki amaç, eti ızgara veya tava yaparken yumuşacık olmasını sağlamaktır. Bu nedenle et, değişik malzemeler kullanılarak hazırlanan sos içerisine yatırılır ve bekletilir. Sos malzemeleri kişilerin damak zevki ve tercihlerine göre çok farklılık göstersede amaç aynı; eti yumuşatmak, lezzet ve aromasını artırmaktır. Tarifim, kırmızı et diye tabir edilen büyükbaş hayvan etlerinin yumuşatılması ile ilgilidir. Sultan gerektiğinde kırmızı etini bazen bu tarifle yumuşatır. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kilo et
bir bardak sıvı yağ
bir soğan
bir kaşık yoğurt
bir kaşık salça
iki diş sarımsak
tuz

Yapılması
eti ihtiyacınız ölçüsünde doğrayın
ve üzerine tuz ekin, ovun
sarımsağı ve soğanı soyun, rendenin püre yapma gözünde rendeleyin
çıkan posayı süzgeçle süzün, kalan posayı atın
çıkan suyu, yoğurtu, salçayı ve sıvı yağı bir tencere içine alın, karıştırın
bu karışım içine eti alın ve bulayın, en son et üzerine el ile bastırarak düzeltin
tencere kapağını kapayın ve buzdolabına kaldırın
etinizi bu sos içinde en az dört saat beklettikten sonra, gönlünüzce kullanın
zamanınız var ise; etiniz gerçek anlamda 24 saat süre içinde yumuşar, tercih sizin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

3 yorum:

  1. Ellerinize saglik. mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
  2. tebriğiniz için teşekkür ediyorum efendim. ben de bayramınızı kutlarım.

    YanıtlaSil
  3. bayramınız mübarek olsun. ben de soğan suyu kullanıyorum etleri yumuşatmak için ayrı bir lezzet veriyor

    YanıtlaSil