et nasıl yumuşatılır

Etlerin yumuşatılması, mutfak dilinde etin marine ya da terbiye edilmesiyle aynı anlamı taşır. Etin yumuşatılmasındaki amaç, eti ızgara veya tava yaparken yumuşacık olmasını sağlamaktır. Bu nedenle et, değişik malzemeler kullanılarak hazırlanan sos içerisine yatırılır ve bekletilir. Sos malzemeleri kişilerin damak zevki ve tercihlerine göre çok farklılık göstersede amaç aynı; eti yumuşatmak, lezzet ve aromasını artırmaktır. Tarifim, kırmızı et diye tabir edilen büyükbaş hayvan etlerinin yumuşatılması ile ilgilidir. Sultan gerektiğinde kırmızı etini bazen bu tarifle yumuşatır. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kilo et
  • bir bardak sıvı yağ
  • bir soğan
  • bir kaşık yoğurt
  • bir kaşık salça
  • iki diş sarımsak
  • tuz

Yapılması
  1. eti ihtiyacınız ölçüsünde doğrayın
  2. ve üzerine tuz ekin, ovun
  3. sarımsağı ve soğanı soyun, rendenin püre yapma gözünde rendeleyin
  4. çıkan posayı süzgeçle süzün, kalan posayı atın
  5. çıkan suyu, yoğurtu, salçayı ve sıvı yağı bir tencere içine alın, karıştırın
  6. bu karışım içine eti alın ve bulayın, en son et üzerine el ile bastırarak düzeltin
  7. tencere kapağını kapayın ve buzdolabına kaldırın
  8. etinizi bu sos içinde en az dört saat beklettikten sonra, gönlünüzce kullanın
  9. zamanınız var ise; etiniz gerçek anlamda 24 saat süre içinde yumuşar, tercih sizin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan