düdüklüde dana kıymalı yaprak sarması
Düdüklüde dana kıymalı yaprak sarması tarifi: Düdüklü tencerede yaprak sarması benim vazgeçilmezim. Yaprak sarmasını katiyen normal tencerede yapmam. Niye yapayım ki, güzel olmaz. Yaprağı ne kadar haşlasam haşlıyayım, yerken dişime dolanır. Gözünü sevdiğim düdüklüm; sankim yaprak sarması için yapılmış, yumuşacık şeker helvası gibi pişirir (yerken ağızımda erir ve dağılır) sarmamı. İçini de iyi doldurrum, sarmadan bir ısırık alınca ağızımı doldurur, dilimi döndürmekte müşkülat çekerim. Niye mi, sarma yaparken bolcana doldurrum içini. Siz de elinizi korkak alıştırmayın, sarma içi artacak diye endişelenmeyin. Yaprağınız artar, içiniz artmaz, rahat olun. Verdiğim malzemelerle 4 kişiye fazla fazla yetecek miktarda sarma sarılır. Ağız tadında yaprak sarması yemek istiyorsanız, asma yaprakları kartlaşmadan sarmanızı sarın emi. Sultan her daim az kıymalı sarmasını bu tarifle yapar ve dişine uygun düdüklüsünde pişirir yer. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- 150 gr. taze asma yaprağı
- 100 gr. dana kıyma
- bir su bardağı pirinç
- üç kaşık zeytinyağı
- bir kaşık silme domates salçası
- bir soğan
- bir domates
- üç diş sarımsak
- bir çay kaşığı karabiber
- bir çay kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- bir tutam maydanoz
- bir tutam dereotu
sarmanın suyu için
- bir tatlı kaşığı domates salçası, üç yemek kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı sıcak su ve
- 1 çay kaşığı tuz'u karıştırın.
Yapılması
- yaprağın sapını kesin ve 5 dakika haşlayın
- çıkarın kevgire koyun, musluk altında soğutun
- soğanı, domatesi, sarımsağı çok ince, yemeklik doğrayın
- maydanozu ve dereotunu sapıyla kıyın
- pirinci yıkayın süzün
- bütün malzemeleri karıştırın ve tuzunu ayarlayın
- düdüklünün içine yaprak yayın
- ve yaprakları sarmaya başlayın, düdüklüye dizin
- peşinden sarmanın suyunu ilave edin
- sarmaların üzerine bir kapak kapayın
- düdüklüyü kapatın ve ateşi yükseltin
- buhar çıkınca tepesini takın veya ventili indirin
- fışlamaya başlayınca ateşi orta ısıya ayarlayın
- bakın saatinize unutmayın
- 15 dakika bitiminde ocağı söndürün
- düdüklü soğuyunca kapağını açın
- amanın, ne güzel de olmuş diye diye
- bağıra çağıra, gönlünüzce servis edin.
Sultan