antalya piyazı nasıl yapılır
Tarator soslu antalya piyazı nasıl yapılır? Antalya piyazı ile klasik piyaz arasındaki fark, Antalya piyazına tahin katılıyor olmasıdır. Daha doğrusu, tahin katkılı sos hazırlanarak piyaza ilave edilmesidir. Bu sosa tarartor sos adı veriliyor. Tarator sos yapımı; tahin, sarımsak, haşlandıktan sonra ezilmiş kuru fasulye ve kuru fasulyenin haşlama suyu ile yapılır. Tarator sos yapımında en büyük ayrıntı, sosa ilave edilecek tahin miktarıdır. Tahin ölçüsü kaçırılırsa, piyaz yenmeyecek duruma gelebilir.
Çünkü, tahin ağır ve baskın bir tatdır, ölçüyü kaçırmamak lazım. Sosta kullanılacak tahini inceltmek için, bir ölçü tahine iki veya üç ölçü su kullanmak gerekir. Kullanılacak su, kuru fasulyenin haşlama suyudur. Antalya piyazı malzemeleri; haşlanmış kuru fasulye, soğan, domates, maydanoz, limon suyu ve tarator sostur. Kullanılacak baharat çeşitleri ise, damak zevkinize uyan (karabiber, pul biber başta olmak üzere) her çeşit baharat piyazda kullanılabilir.
Neler Lazım
- bir su bardağı kuru fasulye
- iki haşlanmış yumurta
- bir kuru soğan
- iki domates
- iki kaşık tahin
- iki iri diş sarımsak
- karabiber, pul biber
- yarım limon, maydanoz
- zeytinyağı
- tuz
Yapılması
- fasulyeyi akşamdan en az sekiz saat ıslayın
- sabah suyunu değiştirin, yumuşayıncaya kadar haşlayın
- ocaktan alın, tencereye bir tatlı kaşığı tuz ilave edin
- karıştırın ve fasulyeyi kendi suyu içinde soğumaya bırakın
- domatesi ve soğanı istediğiniz irilikte doğrayın
- maydanozu kıyın, baharat, tuz ve limon suyu ile salata yapın
- yumurtayı haşlayın ve dilimleyin
- üç kaşık kuru fasulyeyi ezin posasını atın
- ezdiğiniz fasulyeyi bir kaseye alın, üzerine iki kaşık tahin
- ezilmiş iki diş sarımsak, dört kaşık fasulye suyunu ilave edin
- sosu güzelce karıştırın ve bir kenarda bekletin
- salata tabağına süzerek fasulyeyi yayın
- üzerine tahinli sosu gezdirin
- peşinden salatayı ve yumurta dilimlerini ilave edin
- üzerine bolca zeytinyağı gezdirin
- ve piyazınızı köftenin yanında dilediğiniz gibi servis edin.
Sultan