hatay usulü kireçte kabak tatlısı
Hatay usulü kireçte kabak tatlısı veya Antakya kabak tatlısı, ya da kireçte balkabağı tatlısı ismi nasıl kolayınıza geliyorsa onu söyleyin. Bu kabak tatlısı için (hiç özelliği olmayan) pazardan aldığım kabağı kullandım. Yapmanız gereken, kireçli suyu hazırladıktan sonra, kireç tabana çökünce üsteki suyu kirece bulaştırmadan (anında) alın ve kullanın.
Kireç suyuna kireç kaymağı diyorlar. Tarifimde bu tanımı kullanmadım, yerine kireçli su dedim ve geçtim. Kabak dilimleriniz ince olursa tatlınız hem kıtır, hem çıtır olur. Dilimleriniz kalın olursa dışı kıtır, içi yumuşacık olur. Tatlıyı bir iki kez yaptığınızda fazlaca deneyim kazanacak ve ustası olacaksınız. İsterseniz, tatlınıza karanfil ve tarçın aroması yükleyebilirsiniz. Sultan, bu tatlının her çeşitini sever ve güzelde yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir kilo soyulmuş kabak
- bir kilo toz şeker
- bir buçuk kilo su
- yarım limon suyu
- iki bardak kaynar su
Kireçli Su İçin
- 1.5 litre su
- bir çay bardağı dolusu toz kireç
Yapılması
- bal kabağını istediğiniz şekilde dilimleyin
- bir kap içine kireci ve 1.5 kilo suyu koyun karıştırın
- kireç tabana çöktüğünde üsteki suyu alın
- ardından kabak dilimlerini bir tencerenin içine koyun
- üzerine kireç suyunu ilave edin
- ardından kabakların üzerine baskı için, bir tabak kapatın
- saata bakın 12 saat süre ile tencereyi dinlendirin
- süre bitiminde tenceredeki kireçli suyu dökün
- kabak dilimlerini güzelce yıkayın ve tencereye tekrar koyun
- üzerine temiz su doldurun ve tencereyi 1 saat dinlendirin
- ardından suyu boşaltın kabakları son kez yıkayın ve süzün
- tencere içine kabağı, 1 kilo şekeri, 1.5 kilo suyu koyun
- ve bir defa tencereyi fokurdatın ve ardından ocağı kısın
- ağır ateşte tencere açık olarak dilimler şeffaflaşıp
- şerbet "reçel kıvamında" koyulaşıncaya kadar pişirin
- ardından limon suyunu ve 2 bardak kaynar suyu ilave edin
- tencereyi bir defa fokurdatın, ocağı söndürün
- tencere ılıyınca dilimleri tek tek sallayarak şerbetten alın
- ve ardından dilediğiniz şekilde servis edin.
Sultan