etli girit kabağı dolması
Etli girit kabağı dolması tarifi: Bilinen girit kabağı yemekleri; girit kabağı dolması, girit kabağı çorbası, girit kabağı silkmesi, girit kabağı kavurması, girit kabağı mücveri, girit kabağı haşlaması ve girit kabağı gratendir. Girit kabağının bütün yemekleri hakkı ile yapılırsa nefis olur, tabakta artırılmaz. Girit kabağının diğer kabaklardan farkı, çok sulu olmasıdır. Bu nedenle, girit kabağı ile yapılan yemeklerde (yemeğe su verilirken) kabağın bırakacağı su da hesaplanması gerekir. Sultan, etli girit kabağı dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- altı orta boy girit kabağı
- 200 gram kıyma
- altı kaşık zeytinyağı
- bir soğan
- iki domates
- bir çay bardağı pirinç
- yarım kaşık salça
- karabiber, kimyon, kuru nane
- maydanoz, tuz
Yapılması
- kabakları kazıyın, sap kısmını kapak olarak kesin
- içilerini boşaltın ve tuzlu su içinde bekletin
- domates ve soğanı soyun, küp olarak doğrayın
- dolma içinin hazırlanması
- kap içine kıyma, soğan, domates, üç kaşık zeytinyağı
- salça, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve tuzu koyun
- ardından yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
- kabak içlerine fazla bastırmadan,
- ağız kısımlarında bir parmak boşluk olacak şekilde içleri doldurun
- ve tencereye dizin ve üzerlerine kapaklarını oturtun
- 2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı salçayı koyun karıştırın
- ve tencereye ilave edin, kalan 3 kaşık zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin
- tencereyi bir kez fokurdatın ve kapağını kapayın
- ardından ağır ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sultan