patlıcan çığırtma



Bergama yöremize ait patlıcan çığırtma yemeği yapımında patlıcan, biber, domates, sarımsak, baharat çeşitleri ve tuz kullanılır. Patlıcan çığırtma yaparken, patlıcan aynen karnıyarık yapımında olduğu gibi hazırlanır. Yani; alacalı soyulur, sap kısmı sabit kalmak şartıyle uzunlamasına bir veya iki kesik atılır. Peşinden tuzlu su içinde bekletilir, kurulanır ve kızartılır. Yemeğinizi acı biber ağırlıklı yaparsanız, gerçek patlıcan çığırtmayı yapmış olursunuz. Sultan, patlıcan çığırtmayı patlıcan bolluğunda sık sık yapar, yer. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • üç patlıcan
  • üç olgun domates
  • 100 gr. sivri biber
  • üç kaşık zeytinyağı
  • üç iri diş sarımsak
  • karabiber
  • pul biber
  • kimyon ve tuz
  • kızartma yağı

Yapılması
  • patlıcanı pijama desenli olarak soyun,
  • ve ortasını boylu boyunca bıçakla çizin
  • ardından, tuzlu su içinde yarım saat dinlendirin
  • sudan çıkarın, sıkın ve yağ içinde kızartın
  • domatesi rendeleyin, sarımsağı iri doğrayın
  • sivri biberleri irice kuşbaşı doğrayın ve kızartın
  • tava tabanına patlıcanları dizin, aralarına biberleri serpiştirin
  • üzerine baharat çeşitlerini ve tuzu serpin
  • ardından rendelenmiş domatesi, sarımsakları yayın
  • ve üç kaşık zeytinyağını gezdirn
  • tavayı bir defa fokur fokur kaynatın, peşinden ocağı kısın
  • ağır ateşte domatesin diriliği gidinceye kadar pişirin
  • ocaktan alın, sıcak ya da soğuk veya yoğurtlu
  • istediğiniz gibi, gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan