süt karameli nedir


Süt karameli ya da reçeli nedir ve nasıl yapılır? Rengi, kıvamı nasıl olmalıdır ve ne işe yarar? Süt karameli; süt ve şekerin kaynatılıp karamelize edilerek yapılan tatlı çeşitidir. Süt karameli veya süt reçeli insanlarımızın uydurduğu demeyim de, taktığı isimdir. Süt karamelini biz icat etmedik, dışardan bize hazır geldi. Süt karamelinin çok ismi var ya, dünyaca en fazla bilinen ismi dulce de leche'dir. İnternette süt karameli veya süt reçeli diye; Google, görsellerinde arama yaparsanız sayısız süt karameli resmi görürsünüz. Seyrettiğiniz görsellerin rengi birbirini tutmaz. Açıktan koyuya her ton süt (süt karameli) reçeli resmine şahit olursunuz. Resimlere dikkatlice bakarsanız; süt reçellerinin kıvamı da, akışkan görünümünden katıya doğru sertleşerek gider.

Süt reçeli'nin gerek rengi, gerekse kıvamının değişken olmasının sebebi; süt (süt karameli) reçelinin tek doğru tarifinin olmamasından kaynaklıdır. Süt reçeli yapan insanların süt reçeli malzemelerini doğru ölçüde, doğru ısıda ve doğru zamanda kullanmalarını bilmemesindendir. Oysa ki, süt reçelinin gerçek rengi karamel rengi, kıvamı yoğun ve akışkandır. Doğru reçete ile yapılan süt (süt karameli) reçeli dolaba dahi koysanız, donmaz ve katı hale geçmez. Süt reçeli doğru tarifle yapılırsa, her daim ekmeğe sürülecek kıvamda olma özelliğini korur. Süt reçeli atıştırmalık olarak ekmek üzerine sürülür. İki kurabiye veya iki hazır bisküvi arasına sürülerek, sandviç yapılarak tüketilir. Pasta, kek gibi yiyeceklerin süslemelerinde kullanıldığı gibi; dondurma, muhallebi ve sütlaç gibi tatlı yiyeceklerle de tüketilebilir.