dolma içi nasıl hazırlanır



Etli veya kıymalı dolma içi nasıl hazırlanır? Domates dolması ya da biber dolması yaparken, iç harcının artmaması şansa bırakılmamalıdır. İç harç malzeme miktarları göz kararı yerine hesaplanarak belirlenirse, kesinlikle iç harcınız artmaz. Bu sayede, doldurduğunuz dolmaların sonunda kendinizi koca bir kuru afferinle ödüllendirebilirsiniz. Ben hep öyle yaparım, siz niye yapmayasınız ki? Dolma biber veya domates dolması yapımında, iç harç için benim hesabım şöyle: Bir dolma biber veya bir domates için; bir tatlı kaşığı tepelice doldurduğum pirinç, 10 gram kıyma ve 10 gram soğan hesap ederim.

Bu tutarlı hesaplama sonrasında, etli veya kıymalı dolmamı sayı ile yaparım. Ne kadar dolmaya ihtiyacım varsa, o sayıda biber veya domates dolması hazırlar ve pişirrim. Özelikle, dolduracağım sebzelerin eşit boyda olmasına dikkat ederim. Bazen aksilikler de olabilir, seçilen sebzelerin iriliği farklı olabilir. Dolduracağım sebzelerde irileri varsa, bir tatlı kaşığı dolusu pirinci fazladan korum ve dolma harcımı yaparım. E tabi bu hesaplamayı kafama göre yapmadım. Hesabım damak tadım ve deneyimlerim sonucudur. Cesaretinizi toplar ve hesabımı denerseniz, doğru yolda olduğunuzu kanıtlarsınız.