ebegümeci çorbası



Ebegümeci çorbası, isteğe göre sıcak veya soğuk olarak yapılabilir. Çorba yapımında pirinç veya bulgur, katkı malzemesi olarak kullanılabilir. Çorbayı hazırlarken yoğurt içerisine bir iki diş sarımsak ilave edilebilir. Yeter ki, elinizde üstlerinden toplanmış taze ebegümeci bulunsun. Bilirsiniz, ebegümeci ıspanak gibi fazla sulu değildir. Bu sebeple, ebemgümecinin yumuşaklığını sağlamak ve çabuk pişirmek için; ebegümeci kendi suyu ile (kendi halinde) on dakika kavrulması gerekir. Bu ayrıntıya dikkat ettiğiniz sürece nefis ebegümeci çorbanızı pişirebilirsiniz. Sultan, yoğurtlu ebegümeci çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo ebegümeci
  • altı kaşık zeytinyağı
  • bir soğan
  • yarım kaşık salça
  • bir buçuk kaşık bulgur
  • bir buçuk bardak sıcak su
  • yoğurt
  • tuz

Yapılması
  1. ebegümeciyi yıkayın, süzün ve ince olarak doğrayın
  2. yağda soğanı ve salçayı kavurun
  3. üzerine ebegümeciyi ilave edin, karıştırın
  4. tencerenin kapağını kapayın ve ateşi kısın
  5. on dakika ebegümeciyi kendi halinde kavurun
  6. süre bitiminde bulgur, su ve tuzu ilave edin
  7. malzemeleri güzelce karıştırın ve tencereyi fokurdatın
  8. ardından kapağı kapayın ve ateşi iyice kısın
  9. ebegümeci suyunu çekince ocaktan alın, soğutun
  10. bir kap içinde istediğiniz miktarda yoğurdu çırpın
  11. üzerine yeteri kadar ebegümeci, su ve tuz ilave karıştırın
  12. çorbanın kıvamını ve tuzunu ayarlayın
  13. ve peşinden gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan