düdüklüde dana etli iç bezelye yemeği
Düdüklüde dana etli iç bezelye yemeği tarifi: Düdüklüde bezelye yemeğini etli, etsiz ve kıymalı yaparım. Kışın donmuş bezelyeyi, mevsiminde ise; taze iç bezelyeyi (pişirme aleti farketmez) tencerede, düdüklü tencerede sıklıkla yaparım. Düdüklüde sade bezelye orta ısıda 5 dakikada pişer. Et işin içine girince iki seçenek var; önceden eti haşlayacaksın ve bezelyeyi öyle pişireceksin. Ya da bu tarifimde olduğu gibi, etle bezelyeyi birlikte pişireceksin. Ben de öyle yaptım. Bir parça dana döş etini orta irilikte doğradım ve yağ içinde köşeleri pembeleşinceye kadar (ocağın büyük gözünde, yüksek alev ayarında) kavurdum. Tariflediğim gibi, düdüklüyü kapattıktan sonra, ocağın düğmesini sola doğru tamamen çevirdim ve yemeği bu ayarda pişirdim. Sultan, bazen düdüklü tencerede dana etli bezelye yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- yarım kilo iç bezelye
- 200 gr. dana eti
- beş kaşık zeytinyağı
- bir soğan
- bir domates
- yarım kaşık salça
- iki bardak sıcak su
- karabiber
- tuz
Yapılması
- eti orta irilikte kuşbaşı doğrayın
- domatesi rendeleyin, soğanı yemeklik doğrayın
- düdüklüye zeytinyağı koyun ısıtın
- üzerine eti ilave edin, yüksek ısıda kavurun
- peşinden soğanı, salçayı, domatesi sırayla kavurun
- ardından bezelyeyi, karabiberi, sıcak suyu ilave edin ve karıştırın
- düdüklünün kapağını kapayın
- buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü takın
- fışlamaya başlayınca ocağı iyicene kısın
- saata bakın ve 20 dakika bitiminde ocağı söndürün
- düdüklüyü musluk altında soğutun veya kendi iyice soğuyunca açın
- bezelyenin tuzunu ilave edin
- ve ardından gönlünüzce servis edin.
Sultan