demir döküm tava nedir, nasıl kullanılır?


Dökme demir veya demir döküm tava nedir, nasıl kullanılır? Dökme demir tava veya döküm tava, metalin eritilerek (tava şeklindeki kalıplara dökülerek) mutfaklarda kullanmak için tava yapılmasıdır. Dökme demir tava nesilden nesile el değiştiren dayanıklı bir mutfak aletidir.Yani, evladiyeliktir. Doğru kullanıldığı vakit yıpranması, çatlaması, patlaması, deforme olması mümkün değildir. E tabi, insanoğlunun yeryüzünde yapamıyacı hiçbir şey yoktur. Tavayı en yüksek ısıda kızarıncaya kadar ısıtıp, üzerine soğuk suyu boca edersen, tava ne yapsın? İllaki çatlayacaktır. Bu işlemi yapmazsanız, döküm tavanız nesiller boyu kullanılabilir.

Piyasada çeşitli marka ve boyda dökme demir tava mevcut. Satın alacağınız bütün tavalar kaplamalıdır, paslanma derdiniz olmaz. Döküm tava genel maksatlı mutfak aletidir. Ocak üzerinde, fırında, mangal üzerinde, açık arazide köz üzerinde, istediğiniz şekilde ve ortamda kullanabilirsiniz. Döküm tava ile krep yapar, balık pişirir, ekmek yapar, et pişirir, tatlı yapar ve hatta tost yapabilirsiniz. Kısacası, döküm tava ile yapamıyacağınız hiçbir yemek şeşiti yoktur. Döküm tavayı kullanmak, yemek pişirme konusunda hayal gücünüzle sınırlıdır. El hasıl, döküm tava her evin mutfağında bulunması gereken değerli bir mutfak aletidir.

Dökme demir tava kullandıkça güzelleşir, güzelleştikçe yaptığı yemeklere fazladan lezzet katar. Bunu ancak tavayı kulladığınızda anlayacaksınız. Tavanın bakımı kolaydır; her kullanımdan sonra içinde su kaynatmak ve kalıntıları plastik fırça, plastik tel veya ağaç spatula ile kazımaktır. Temizlik için iri kaya tuzu da kullanılabilir, bu sizin tercihiniz. Tavanızı temizledikten sonra, bez veya kağıt peçete ile kurulamanız ve üzerine birkaç damla yağ damlatarak yüzeyini yağlamanız yerinde olur. Döküm tavanızı metal aletlerle çizmeyin ve kesinlikle deterjan kullanmayın. Döküm tava kullanıldıkça yüzeyinde teflon kaplamasına benzer, yapışmaz yüzey oluşur.
Bu yüzeyi bozmamak adına metal maşa ve çatal gibi aletler kullanmayın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır