evde sucuk yapımı



Evde sucuk yapımı bu tarifle kolay. Evinizde sucuk doldurma tertibatlı kıyma makinesi varsa, sucuk basma işi iki kişiyle yapılır. Kıyma makineniz yoksa, sucuğu tek kişi yapar. Tek kişi sucuk içini bağırsağa plastik huni kullanarak yapar. Nasıl yapar? bağırsağı ıslatır, huniye geçirir ve içine sucuk içini parmaklarıyle basar. Evde sucuk yapımında zor olan, sucuk harcında kullanılacak malzemelerin ölçüsüdür. Bu tarif bu yönüyle bir numaradır. Çünkü, malzeme ölçüleri her damak tadına hitap eder. Sultan evde kangal sucuk ya da parmak sucuk yapımında, her daim bu tarifi kullanır ve hiçbir zaman tarifteki malzeme ölçülerini değiştirmez. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • 2 kilo dana döş etinden kıyma
  • 100 gram soyulmuş sarımsak
  • 50 gram acı toz biber
  • 50 gram tatlı toz biber
  • 40 gram kimyon
  • 4 gram karabiber
  • 40 gram tuz
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı çekilmiş karanfil
  • 1 çimdik çemen tozu
  • 1 su bardağı soğuk içme suyu
  • 2 metre kurutulmuş bağırsak
  • pamuklu ambalaj ipi
  • plastik huni

Evde Halka Sucuk Yapımı
  1. bir leğenin içine kıyma, dövülmüş sarımsak, baharatları ve tuzu koyun
  2. macun kıvamına gelene kadar yoğurun
  3. leğenin üzerini kapatın, buzdolabında bir gece bekletin
  4. sabah üzerine bir bardak su koyun iyice yoğurun
  5. bağırsağı el yakmayacak su içinde 15 dakika ıslatın
  6. yumuşayan bağırsağı istediğiniz uzunlukta kesin
  7. ve plastik huniye geçirin, geçen ucu iple huniye bağlayın
  8. huninin içine sucuk içini doldurun ve elinizle bağırsağa basın
  9. bağırsak içi dolmaya başlayınca alt ucunu düğmleyin
  10. bağırsağın içini üzerinde boşluk kalacak şekilde doldurun
  11. peşinden bağırsağı huniden ayırın
  12. bağırsağı elinizle sıkarak varsa hava boşluğunu yok edin
  13. en son, bağırsağın iki ucunu birleştirin
  14. ve halka şekli vererek kangal sucuk olarak iple bağlayın
  15. yaptığınız sucukları güneşsiz serin bir ortama asın
  16. her gün sucukları kontrol edin, hava kabarcığı olursa
  17. iğne ile delerek yok edin
  18. bağırsak kurumaya başladığında, üzerine su püskürtün
  19. havanın durumuna bağlı olarak 5 gün veya
  20. 7 gün içinde kangal sucuklar olgunlaşmaya başladığında
  21. istediğiniz gibi kızartın ve afiyetle yiyin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan