el açması pazılı börek



El açması pazılı börek veya el açması pazılı çarşaf böreği, tercihe göre; mayalı hamurdan ya da, mayasız hamurdan yapılır. Börek içerisine kavrulmuş soğan, pazı veya beyaz peynir ilavesiyle hazırlanan iç harç konur. Yufkanın içerisine iç harç serpilerek veya şerit halinde konulduktan sonra rulo yapılır. Rulo elle veye masa üstüne serilen (çarşaf) bez örtüyle yapılır. Bezle yapılan rulo çok düzgün olur. 35 santimlik fırın tepsisi 4 tane yufka alır. Bir demet pazı 500 ila 600 gr. civarındadır. Yarım kilo pazı, iki kuru soğan 4 yufka için yeterlidir. İstenirse, bir demet pazıda kullanılabilir. Sultan çoğu zaman, pazı böreğini bu tarifle yapar.

Neler Lazım
  • bir demet pazı
  • iki kuru soğan
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ
  • karabiber, pul biber
  • tuz

Hamur Malzemesi
  • 600 gr. böreklik un
  • 400 gr. su
  • bir tatlı kaşığı tuz

Yapılması
  1. hamuru yoğurun, yarım saat dinlendirin
  2. ardından dört beze yapın, bir karış boyutunda açın
  3. üzerlerine sıvı yağ sürün, üst üste koyun
  4. pazı yapraklarını ve sapı ayrı ayrı ince doğrayın
  5. soğanı yemeklik doğrayın
  6. beş kaşık sıvı yağ içinde soğanı kavurun
  7. üzerine pazı sapını ilave edin, kavurun
  8. peşinden yaprakları katın, kavurun
  9. baharatları tuzu ilave edin, soğumaya bırakın
  10. masanın üzerine örtü yayın, ortasına bir yufka koyun
  11. yufkayı kenarlarından tutarak açabildiğiniz kadar açın
  12. üzerine fırça ile sıvı yağı serpin
  13. harcı dörde bölün, birini yufkanın üzerine serpin
  14. ardından bezi iki elinizle kaldırarak yufkayı rulo sarın
  15. ruloyu yağlanmış fırın tepsisi ortasına spiral şeklinde koyun
  16. diğer yufkalarda aynı işlemi uygulayın
  17. en son, üzerine yumurta sarısı veya erimiş tereyağı sürün
  18. tepsiyi 180°C derece fırında 35 dakika pişirin
  19. ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan