derin dondurucuda et nasıl saklanır?


Derin dondurucuda ne saklanmaz ki; pekiyi, et nasıl saklanır? Derin dondurucuda saklanacak büyükbaş hayvan etleri, ihtiyaç ölçüsünde streçe sarılır veya buzdolabı torbalarına konularak derin dondurucuya kaldırılır. Et donduğu vakit, hangi etin ne için kullanılacağını anlamak zordur. Bu yüzüden, poşetlenen etlerin içerisine etiket konulmalıdır. Etikete yazılacak yazı tükenmez kalemle yazılmalıdır. Poşetin üzerine yağ bazlı kalıcı marker kalemle yazılacak yazı, işinizi zorlaştırır, marker kalem kullanmayın. Etiketin üzerine etin ambalajlanma tarihi, miktarı ve ne için kullanılacağı "tükenmez kalemle" yazılırsa, sizin için kolaylık olur.

Yeni kesilmiş hayvan etleri doğrudan dondurucuya konmaz. Örneğin; kurban ettiğiniz hayvan henüz kesildiği için, eti serttir. Bir süre et dinlenmelidir ki, eti yumuşasın. Sert eti dondurucuya koyar dondurursanız, çıkarıp kullandığınızda etin ilk sertliği devam eder. Dana etini fazla dinlendirmek gerekmez, yeni kesilmiş et soğuduktan sonra derin dondurucuya konabilir. Etlerin dinlendirilmesi kışın sorun yaratmaz, soğuk bir ortamda et belirli bir süre dinlendirilebilir. Sıcak olan mevsimlerde ise, et 1°C ila 2°C ‘derecede dinlendirilmesi gerekir.

Evlerimizde böyle bir ortamın olmaması etin dinlendirilmesine engel değildir. Zaten etler parçalanmış olduğundan, buzdolabı içerisinde et dinlendirilebilir. Etlerin dondurucuya kaldırılmazdan önce, soğuk ortamda dinlendirilmesi için belirli süreleri vardır. Küçükbaş hayvan etleri en az bir hafta dinlendirilir. Dana eti hariç, başta inek eti olamak üzere büyükbaş hayvan etleri ise, en az 5 gün dinlendirilmelidir. Bu verilen süreler ideal et dinlendirme süreleridir. Buzdolabı 4 derece sıcaklıkta olduğu için, et en fazla 5 gün buz dolabında dinlendirilebilir.

Sultan, kurban etini en fazla 3 gün buzdolabında dinlendirir. Ardından etiketli olarak streçe sarar ve derin dondurucuya kaldırır. Kasaptan veya marketten et aldığında, dinlendirme yapmaz. İhtiyacı ölçüsünde poşetler ve dondurucuya kor. Etinizi kıyma olarak saklarsanız, ambalajını yassı yapınız. Etinizi ızgaralık olarak saklamak için, her parça eti ayrı streçe sarıp öyle saklayınız. Etinizi derin dondurucunun tabanına koyarken mutlaka altına gazete kağıtı veya ambalaj kağıtı seriniz. Bu şekilde tedbirli olursanız, donmuş etinizi dondurucudan rahatlıkla alabilirsiniz. Hadi bakalım kolay gelsin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır