baş etinden köfte


Baş etinden köfte olur mu, diye sormayın. Baş eti kıymasından öyle bir güzel köfte olur ki, yiyen insanlara yetmez. Hani çıtırdak bir şey yersiniz de, ağızınız hep o şeyi ister ya. Baş eti köftesi öyle bir şey, habire canınız yemek ister. Baş etini bilen var, bilmeyen var. Bilenler zaten biliyor, bilmiyenler için bir ışık yakalım olsun bitsin. Baş eti, büyükbaş hayvanların kellesinden (yanak bölgesinden) çıkarılan sinirsiz et. Köftesi yağlı, sulu ve yumuşacık olur. Piyasada sakatatçılarda satılır, kelle kıyması diye geçer. Üstüne üstlük, diğer kıymalara göre pahalı da değildir. Hayatınızda hiç köfte yapmamış biri olsanız dahi, kelle kıymasıyle yaptığınız köfte dillere destan olur, ünlenirsiniz. Sultan, baş eti kıymasıyle ayda bir kez köfte yapar, yer ve yedirir. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo baş eti kıyması
  • bir orta boy soğan
  • iki dilim bayat ekmek
  • karabiber, pul biber, kimyon
  • tuz

Yapılması
  1. soğanı ince ince küp küp doğrayın,
  2. ekmeği ıslatın ve güzelce sıkın
  3. yoğurma kabı'nın içine,  baş eti kıyması, bayat ekmek, soğan
  4. karabiber, kimyon, pul biber ve tuzu koyun
  5. ve özleşinceye kadar yoğurun
  6. köftenin tuzunu ayarlayın ve köfteden parçalar koparın
  7. uygun irilikte yassı yassı köfteler yapın
  8. kızgın ızgara üzerinde çevirerek pişirin.
  9. ve ardından gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan