sulu mantar yemeği


Sulu mantar yemeği yenilebilir her çeşit manatardan yapılabilir, yeter ki yapın. Sulu mantar yemeği zeytinyağı ile güzel olur, tereyağı ile yapılırsa çok daha güzel ve lezzetli olur. Bu yemekte fazlasıyle ismi olan (kavak mantarı, kayın mantarı, kulak mantarı, et mantarı, ağaç mantarı, ya da yaprak mantarı) istiridye mantarı kullandım. Bilirsiniz, bilmeyenler veya bilipte bu mantarın yemeğini yapmayanlar için söylemiş olayım; istiridye mantarı diğer kültür mantarlarından daha sulu ve kırılgandır. Bu nedenle mantarı yıkamayın ve yemeğini yaparken de çok iri doğrayın. Mantarın kök ve gövdesinin bir bölümü sert olur, yemekte kullanmayın. Ziyan olmasın diye yemekte kullanırsanız, yerken dişleriniz arasında latex eldiven parçası çiğiniyormuş durumuna düşersiniz, benden söylemesi. Sultan, mantarın her çeşitini sever, istiridye mantar yemeklerini daha çok sever. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo istiridye mantarı
  • bir kuru soğan
  • iki, sivri biber
  • iki domates
  • bir tatlı kaşığı salça
  • iki diş sarımsak
  • 4 kaşık zeytinyağı
  • bir çay bardağı sıcak su
  • karabiber, kimyon
  • pul biber, tuz

Yapılması
  1. mantarın köklerini kesin irice doğrayın
  2. domates, soğan, sivri biber ve sarımsağı yemeklik doğrayın
  3. yağ içinde sıra ile soğanı, sivri biberi, sarımsağı, domatesi kavurun
  4. üzerine mantarı, 1 çay bardağı sıcak su,
  5. karabiber, kimyon, pul biber ve tuzu ilave edin.
  6. yemeğin tuzunu ayarlayın, tencereyi bir kez fokurdatın
  7. ardından tencerenin kapağını kapayın
  8. ağır ateşte mantarın suyu kendine karar gelinceye kadar pişirin
  9. ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan