gerçek tas kebabı


Tas kebabı, nerdeyse bütün tariflerde tencere içerisinde sulu yemek gibi pişirilir. İşin aslı hiçte öyle değil. Tas kebabını icad eden ademoğlu, tas kebabını tas içerisinde yapıp pişirmiştir. Ne fark eder derseniz, çok şey fark eder. Bir kere et lokum gibi pişer ve yemesine doyum olmaz. Bu kadarı bir yemek için yeter ve artar. Tas kebabı başta kuşbaşı doğranmış kuzu eti veya dana etiyle yapılır. İstenirse yemeğin lezzetini artırmak için; soğan, yeşil biber, domates ve çeşitli (karabiber, pul biber, kekik gibi) baharatlar kullanılır. Tas kebabını tatlandırma işi; tamamen damak zevkinizle ilgili, size kalmış. Tas kebabının pişirilmesinde metal, toprak, porselen veya cam gibi ısıya dayanıklı kalın kaplar kullanılır. Bazı yörelerimizde bu işi için kenarı delikli özel taslar bile mevcut. Kendimin küçük toprak güveçten yapılma, delikli bir tası var, kullanıyorum. Resimde etin görünmesi için, tas kebabı yaparken cam kase kullandım. Sultan çoğu zaman sade, sebzeli veya pirinçli tas kebabını tas kullanarak yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo orta yağlı dana eti
  • bir su bardağı sıcak su
  • metal bir tas veya kase
  • karabiber, pul biber
  • tuz

Yapılması
  1. dana etini orta irilikte kuşbaşı doğrayın
  2. üzerine birer çay kaşığı karabiber ve pul biber ilave edin, karıştırın
  3. karıştırılan eti bir tencerenin ortasına koyun ve top yapın
  4. üzerine bir (metal, porselen veya cam) tas kapatın
  5. ve tencerenin içine 1 su bardağı dolusu sıcak su ilave edin
  6. en son tencerenin kapağını kapatın
  7. tencereyi ocak üzerine alın
  8. ocağı yakın ve tamamen kısın
  9. aynen pilav pişirir gibi, ağır ateşte
  10. tencerenin içerisindeki su buhar olup uçuncaya kadar eti pişirin
  11. ardından yemeğin tuzunu ayarlayın
  12. ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan