pirinçli domates aşı


Pirinç aşı veya pirinçli domates aşı; adı yöreden yöreye değişen hafif sulu, acılı ve iştah açıcı bir yemek çeşitidir. Domatesin zamanında ve tam olgunlaştığı dönemde köylerde yapılan bu yemek, patlıcan yemekleri gibi bol ekmek yedirir. Köylerde bu yemek tereyağı, acı biber kullanılarak bulgurla yapılır. Yemekte kullanılacak domateslerin olgun olması ve içlerinin yeşil olmaması gerekir. İçi yeşil olan domateslerle yapılan domates aşı, fazlaca ekşi olur. Bu yüzden, içi yeşil olan domateslerin iç kısmı boşaltılarak kullanılmalıdır. Sultan, tereyağı ve pirinç kullanılarak yapılan domates aşını, bu tarifle sıklıkla yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • dört iri domates
  • bir orta boy soğan
  • iki kaşık tereyağı
  • iki sivri biber
  • iki kaşık pirinç
  • karabiber, pul biber
  • tuz, su

Yapılması
  1. pirinci yıkayın ve süzün
  2. soğan ve sivri biberi yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin
  3. yağ içinde sırası ile soğanı, sivri biberi, domatesi kavurun
  4. ardından, üzerine pirinci, bir bardak sıcak su,
  5. karabiber, pul biber ve tuzu ilave edin
  6. yemeğin tuzunu ayarlayın
  7. tencereyi bir defa, fokur fokur kaynatın ve kapağını kapayın
  8. ocağı iycene kısın ve yemeği on beş dakika pişirin,
  9. ocaktan alın ve dilediğiniz gibi servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan